5053873217 [email protected]

Bazı ülkelerde akaryakıt motorlu araç satışının yasaklanmasına yönelik adımlar atılırken, karbondioksit emisyon hedeflerine ulaşmaya çalışan ABD’li otomobil üreticisi Ford Motor Avrupa’da satacağı tüm otomobillerin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını açıkladı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden Ford, Almanya’nın Köln kentindeki fabrikasını Avrupa’daki ilk elektrikli otomobil fabrikasına dönüştürmek için 30 ay içinde 1 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı.

Ford’un Avrupa faaliyetlerinin başında bulunan Stuart Rowley basın toplantısında, “Bu, Avrupa’ya olan bağlılığımızı daha da güçlendiriyor” dedi.

İLK ELEKTRİKLİ ARAÇ 2023 YILINDA ÜRETİLECEK

Ford Avrupa’da üreteceği tamamen elektrikli ilk binek otomobilin 2023 yılından itibaren bu fabrikada imal edileceğini ve fabrikada ikinci bir modelin üretilmesini de değerlendirdiğini belirtti.

Ford, Volkswagen AG ile yaptığı stratejik ortaklık kapsamında Volkswagen’in MEB elektrikli otomobil platformunu bazı modelleri üretmek için kullanacak. Rowley, Volskwagen’in MEB platformunu kullanarak üretilecek ilk otomobilin Köln’de üretilen model olacağını söyledi.

ABD’nin ikinci büyük otomobil üreticisi olan Ford, 2026’ya kadar Avrupa’da satışa sunulan tüm binek otomobillerinin elektrikli olacağını ve 2030’a kadar Avrupa’daki ticari araç satışlarının üçte ikisinin tamamen elektrikli veya şarjlı hibrit olacağını açıkladı.

Ford ayrıca, 2024 yılına kadar tüm ticari otomobillerinin şarjlı hibrit veya tamamen elektrikli olacağını belirtti.

 

2013 yılında Hindistan’lı Tata Motors tarafından satın alınan İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover, geçtiğimiz günlerde 2025 yılından itibaren sadece elektrikli araç üreteceğini açıklamıştı.

Jaguar, 2039 yılına kadar sıfır karbon projesinin hedeflendiğini, bu nedenle üretilecek araçların tamamen elektrikli olacağını açıkladı.