5053873217 [email protected]

Çinli firma Geely’den yeni bir alt marka olan Lynk & Co’nun Avrupa’ya gelecek ilk SUV modeli çok şey vaad ediyor.
Geely’nin SUV’si Avrupa’da başarılı olur mu?

 


Audi Q9 (BMW X7 rakibi) için dijital çizim
Avrupa standartlarına uygun üretilen Çin yapımı bir otomobilin piyasaya sürülmesi önemli bir gelişme ancak belki de daha ilginç olan, Geely’nin yeni Lynk & Co alt markası ile 2019’dan itibaren Avrupa’da faaliyet gösterirken bayisiz online satış ve abonelik sistemi gibi inovatif yollar kullanacak olması.

Genç alıcıları hedefleyen marka Volvo ile yakından bağlantılı. Lynk & Co modelleri Volvo’nun XC40 gibi modellerinde bulunan esnek CMA platformunu kullanacak.

Lynk & Co’nun ilk modeli 01 yakın zaman önce Çin’de piyasaya çıktı ve yakında yanına daha alçak tavan çizgisine sahip bir crossover model olan 02 ile geleneksel bir sedan olan 03 de katılacak.

Lynk & Co 01 prototip incelemesi

Her ne kadar Avrupa modelleri çift debriyajlı bir şanzımanla çalışan ve benzinli motora elektrikli destek veren yeni bir hibrit sistem kullansa da, hepsi Volvo modelleri ile aynı üç ve dört silindirli benzinli motorlar ile gelecek. Lynk & Co yöneticisi Alain Visser, markanın 2021 yılına kadar yılda 500.000 otomobil satmayı planladığını söyleyerek hedeflerinin yüksek olduğunu yansıtıyor.

 

Yeni 01’in Avrupa’ya ulaştığında en azından ana akım modeller ile rahatça rekabet edebileceğini söyleyebiliriz. Araba yeterince geleneksel olsa da, şirketin planladığı satış sistemi oldukça inovatif. Lynk, kardeş marka Polestar’a benzer şekilde, bir bayi ağı olmadan Avrupa’da ve ABD’de piyasaya çıkmayı planlıyor ve doğrudan satışlara güveniyor.

Görüş: Polestar’ın abonelik sistemi işe yarar mı?

Otomobiller Volvo bayileri tarafından servis edilecek, ancak bayilerde satılmayacak. Lynk & Co modelleri uygun fiyatlarla internet üzerinden satın alınabilecek. Firma yeni modeller için ayrıca “Spotify veya Netflix gibi” bir abonelik sistemi sunacak. Bu sistemle üyeler her ay farklı ve yeni bir otomobil kullanabilecek. Lynk’in Avrupa’daki satışlarının % 70’ini bu abonelik modelinin oluşturması bekleniyor.

Bu, Lynk & Co’nun otomobillerini kullanım ömürleri boyunca yönetmesi gerekeceği anlamına da geliyor. Otomobil yaşlandıkça abonelik sistemi içinde yeni otomobillere kıyasla daha ucuz fiyatla kiralanacak. Araç kullanım ömrünü doldurduğunda satılmadan imha edilecek. Firma bütün bu süreçlerin yönetiminden ve otomobillerin bakımı ve takibinden sorumlu olacak.

Diğer kullanıcıların arabaya erişimini sağlayacak veya kullanıcıların otomobili paylaşmasını sağlayacak bir akıllı telefon uygulaması planlanıyor. Böylece abonelik modeli geleneksel bir kira düzenlemesinden daha çok bir araba paylaşım sistemine benzeyecek. Lynk, otomobiller için sipariş beklemek yerine elinde her modelden hazır envanter bulunduracak. Böylece araçlar müşterilere çok daha hızlı ulaştırılabilecek. Bu sistem aynı zamanda fazla opsiyonel özellikleri bulunmayan sade bir model serisi sunulacağı anlamına geliyor.

 

Avrupa’da 01 modeli için renk seçenekleri dahil sadece sekiz versiyon ve üç farklı fiyat sunulacak. Tüm modeller stokta hazır bulunacak ve beklemeden sahibine ulaştırılacak. Eğer Lynk planlarını uygulayabilirse sektörde devrim yaratacak gibi görünüyor.

Deneme sürüşü

Çin’de yapılan etkinlikte medya mensupları Lynk & Co 01 modelini Geely’nin Ningbo yarış pistinde deneme şansı buldu. SUV pistin zorlu koşullarıyla başarılı şekilde başa çıkabildi.

 

Yakıncan incelendiğinde ucuz bir his veren bazı materyaller dışında, 01’in iç kabin kalitesi oldukça etkileyici. Genel olarak otomobil dayanıklı ve iyi bir işçiliğe sahip izlenimi veriyor. Özellikle arka kısım oldukça geniş ve konforlu, ayrıca kabindeki standart donanım gayet iyi; tüm sürümlerde 10.2 inç dokunmatik ekranın yanı sıra dijital kontrol paneli bulunuyor.

Medya etkinliğinde Çin yapımı Volvo 2.0 litre Drive-E benzinli turbo 188 hp motorlu araçlar kullanıldı. Başarılı performans sergileyen motorun sadece zorlu anlarda biraz fazla sesli çalıştığı görüldü. Önden çekişli versiyonda altı vitesli tork konvertörlü otomatik şanzımanın ise komutlara biraz yavaş cevap verdiği kaydedildi.

Dört çekişli versiyon daha akıllı bir çfit debriyajlı otomatik şanzıman ile geliyor. Bu şanzıman Avrupa’ya gelecek 01’de inovatif üç silindirli hibrit sistemle birlikte de kullanılacak.