5053873217 [email protected]

Focus’un ilk fotoğrafında son gelen casus fotoğraflardan çok farklı bir özellik yok. Test otomobilinde kampanya sloganı olacak #TimeToFocus ifadesi görülüyor. Ön kısımda öncekinden daha uzun görünen bir ön panjur dikkat çekiyor. Yeni farlar ve arka lambalar ile köşeli sis lambaları da ilgi çekici yenilikler arasında.

Daha önce standart hatchback Focus ABD ve Avrupa’da trafiğe açık yollarda test edilirken görüntülenmişti. Ford, Opel Astra rakibinin kamuflajını aşama aşama azaltıyor. Station versiyon da Nurburgring’de test sırasında görüntülendi.

Focus station modelinde iki adet tavan barı bulunuyor. Daha büyük tekerlekler ve daha düşük profilli lastikler de test otomobilinde yer alıyor, böylece gelecekteki bir ST versiyonunu işaret ediyor. Ayrıca, bu bir station otomobilin neden Nurburgring pistinde test edildiğini açıklıyor.

Arka kısımda Fiesta ile benzer yatay arka lambaları görüyoruz. Yeni otomobil, tamamen yeni bir tasarım dili sunmaktan ziyade, yeni Fiesta’ya benzeyen evrimsel bir tasarıma geçiyor. Modelde dokunmatik ekranlı multimedya sistemiyle birlikte daha sade bir orta konsol bulunacak.

Focus’un üçüncü nesli, sadece – yenilenerek daha kıvrak bir sürüş sunan – ezeli rakibi Opel Astra tarafından değil, küçük SUV’ler ve daha büyük crossover modeller gibi yeni otomobiller tarafından da köşeye sıkıştırılmış durumda.

Mk3 Focus, tüm ihtiyaçlara hitap eden ‘One Ford’ programının bir parçası olarak tasarlanmış küresel bir modeldi. Casus fotoğraflarla karşımıza çıkan yeni model de tüm dünyada satılacak ancak Ford geliştirme sürecinde Avrupalı müşterilerin beklentilerine öncelik veriyor gibi görünüyor.

Yeni nesle verilen önemi gösteren önemli bir işaret projeden Darren Palmer’İn görevlendirilmesi. Palmer Mk7 Fiesta ve Hindistan’a yönelik daha ucuz Ka+ projeleri ile firma içinde büyük beğeni toplamıştı.

Kaputun altında Focus’un mevcut versiyonun Global C-car platformunu devam ettirmesi bekleniyor. Bununla birlikte, Palmer’in ekibinden, otomobilin süspansiyon konforunu muhafaza ettiğinden emin olmaları istendi ve Mk1 ve Mk2 modellerini bu kadar popüler hale getiren çevik yol performansını geri döndürmeleri bekleniyor.

Ford, özellikle arka koltukta oturanlar için konforu iyileştirmek için aks mesafesini biraz artırabilir. Palmer ve mühendisleri, hidrolik direksiyon kurulumu, ön süspansiyon geometrisi ve daha sağlam arka süspansiyon gibi unsurlara odaklanacak ve yol tutuşunu geliştirecek. Aynı zamanda, otomobilin hafiflemesi için konstrüksiyonda yüksek mukavemetli çelik kullanımının artması bekleniyor.

Yeni Focus serisinde, Fiesta’da olduğu gibi, bazı ucuz versiyonlar tamamen kaldırılarak artık daha yüksek fiyat seviyelerine ulaşan seri sadeleştirilebilir. Sportif ST-Line ve müşteri hizmetleri bakımından da avantajlar sunan daha lüks Vignale ise sunulmaya devam edilecek.

Ayrıca, Ford’un VW Golf Alltrack ile rakip olmasını sağlayacak ve markanın serisinde EcoSport küçük SUV ve Kuga aile tipi SUV’yi tamamlayacak bir Active versiyonu sunulacak. Focus Active, Fiesta ile aynı tarzda hafifçe artırılmış biniş yüksekliği ve ek gövde kaplamasına sahip olacak. Focus Active önden çekişli olacak.

Motor serisi, Ford’un 1.0 litrelik turbo şarjlı üç silindirli benzinli motoru EcoBoost’a dayanıyor olacak. 100 hp’den başlayan ve 124 hp ve 139 hp’ye kadar çıkabilen en az üç farklı güç çıkışı bekleniyor.

Mühendislerin Focus’un ağırlığını azaltmakta ne kadar başarılı olduklarına bağlı olarak, Ford giriş seviyesi için 85 hp turbosuz motor da sunabilir. En popüler dizel seçenekler 1.5 litre 85 hp ya da 120 hp olacak, buna rağmen Ford yüksek güç çıkışlı bir 2.0 litre TDCi de sunabilir.

Yeni Focus aynı zamanda 2020’ye kadar çıkması beklenen 13 elektrikli modelden biri olacak. Ford, modelin hem tam elektrikli hem de hibrit versiyonlarını sunabilir. Bu da Focus’a VW e-Golf ve Hyundai Ioniq ya da Kia Niro gibi modeller karşısında avantaj sağlayabilir.