5053873217 [email protected]

Mustafa Sarıgül İlkokulu 1-B sınıfında yapılan yerli malı etkinliği öğrencilere bambaşka bir deneyim sundu. İki aşamalı olarak yapılan yerli malı etkinliğinin ilk aşamasında öğrenciler 2 hafta boyunca davranış ve görevler ile 1-B parası topladılar. Kendi tasarladıkları paralara B şubesinden ve gündemdeki kripto para biriminden esinlenerek Bit para ismini verdiler.

Topladıkları paraları kumbara ve cüzdanlarda biriktirerek tasarruf etmeyi öğrendiler. Yaptıkları olumlu davranış ve başarılı görevlerle para toplamaya devam eden öğrenciler olumsuz davranışlarında ise para kaybettiler.

  1. Sınıf olmaları nedeniyle henüz rakam ve yazıya tam hakim olamayan çocuklar paraları köşelerinden ayırt ediyorlar.

Buna göre üçgen 3 köşeli para 3 bit lira,

Dörtgen 4 köşeli para 4 bit lira,

Beşgen 5 köşeli para 5 bit lira olarak değerlendirildi.

Paralar ise atık ambalaj kartonlarından yapıldı.

Yerli malı etkinliğinin ikinci aşaması ise toplanan ve tasarruf edilen paraların kullanımı ile ilgiliydi. Kurulan “Bizim Pazar” adlı sınıf pazarında veliler tezgahın arkasına geçip Bit para karşılığında ürün sattılar.

Öğrenciler biriktirdikleri paraları pazarda harcayarak paranın işlevi konusunda deneyim yaşadılar. Ürünleri satan veliler ise sattıkları ürünlerle ilgili dörtlükleri müşterilerine verirken okudular. Öğrenciler ürünleri alırken hikayesini de dinlemiş oldular.

Daha önce düşünülmemiş bu yerli malı etkinliği özgün içeriği ile velilerden tam not aldı.