5053873217 [email protected]

Volvo, Çinli otomobil grubu Geely Holding ile teknoloji konusunda çalışacak bir müşterek teşebbüs kuruyor. İki firma mevcut ve gelecek teknolojilerini paylaşacak, endüstriyel sinerjilerini derinleştirecek ve müşterek teşebbüs sayesinde yeni nesil elektrikli otomobil teknolojilerinin daha hızlı geliştirilmesine imkan verecek ölçek ekonomisi sağlayacak.
Volvo, Lynk & Co ve Geely ortaklıklarını derinleştiriyor

Dün imzalanan Mutabakat Anlaşması’na göre, Volvo, Geely Auto ve Lynk & Co otomobil mimarilerini ve motor teknolojilerini yeni müşterek teşebbüs tarafından yönetilecek çapraz lisans anlaşmaları aracılığı ile paylaşacak. Firmalar ortak bileşenleri kullanarak ve maliyetleri azaltarak ortaklıklarını daha da derinleştirmiş olacak. Volvo, Geely Auto ve Lynk & Co, Çinli Geely Holding tarafından kontrol ediliyor. Yeni müşterek teşebbüse Volvo ve Geely Holding yarı yarıya (%50 – %50) sahip olacak. Yeni firmanın merkezi Çin’de olacak, İsveç’in Göteborg şehrinde de bir şube kurulacak. Volvo CEO’su yeni girişim için “Ortaklıkların bilgi birikimlerini ve teknolojilerini paylaşmaları otomotiv endüstrisinde yaygın bir uygulama. Biz de bu modeli benimseyeceğiz. Bu planlı işbirliği Volvo’nun yeni nesil elektrikli otomobiller geliştirme kapasitesini güçlendirecek.” dedi.

Volvo ve Geely zaten bazı teknolojilerini paylaşıyorlardı. Bunlardan en öne çıkanı Kompakt Modüler Mimari (CMA), Volvo tarafından yakında 40 Serisi otomobillerde, ayrıca Lynk&Co otomobillerinde kullanılacak.

Teknolojinin fikri mülkiyet hakları geliştiren firmada kalacak ancak teknolojinin kendisi lisans anlaşmaları ile Volvo, Geely Auto ve Lynk&Co tarafından kullanılabilecek.

Gelecek modüler otomobil mimarileri ve diğer teknolojiler maliyet paylaşım anlaşmalarına göre paylaşılacak ve geliştirilecek. Geliştirmeyi yöneten firma teknolojinin sahibi olacak, diğer grup şirketleri ise lisans ile bu teknolojiye tam erişim hakkına sahip olacak. Böylece maliyetler düşürülmüş olacak. İşbirliğinin gelecekte pil hücreleri, e-motorlar ve şarj sistemleri gibi elektrikli otomobil bileşenlerini de kapsaması bekleniyor.

Ayrıca, Volvo’nun Lynk&Co’dan önemli derecede azınlık hissesi aldığı da açıklandı. Lynk&Co şimdi ve gelecekte Volvo teknolojilerini kullanabilecek. Firma, Geely Holding, Geely Auto ve Volvo tarafından ortak yönetilecek.

 

Geely Holding Yönetim Kurulu Başkanı Li Shufu konuyla ilgili “Teknolojileri ve yeni nesil taşıt mimarilerini paylaşarak tüm portföyümüz için önemli faydalar sağlayacağız. Bu sinerjilerin farklı firmalar arasında ayrı kimlikleri ve stratejik otonomiyi koruyarak da elde edilebileceğine inanıyorum.” dedi.