5053873217 [email protected]

Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı’nın (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) Jack Sparrow’u Johnny Depp filmin bilinmeyenlerini anlattı: Maymunu deniz tutuyordu. Gülmekten ölüyordum. Geoffrey Rush’ın omzunu çıkıp kusuyordu. Geoffrey rolünü yapmaya devam ediyordu ama maymun yedinci defa kustuktan sonra, bunu sahnede isteyip istemediklerini sordu. Herkes koşturup temizlemeye çalışırken o sahneyle ilgileniyordu.


Hayranlarının uzun zamandır beklediği Karayip Korsanları: Salazar’ın İntikamı filmi vizyona girdi. Anti-kahraman Jack Sparrow karakteriyle karşımızda olan Johnny Depp Depp, filmde eski arkadaşlarıyla yeniden buluşmaktan da filme yeni dahil olan isimlerden de mutlu. Gazete Habertürk’ten Ekin Türkantos’un haberine göre özellikle filmde sıkı düşmanı olan Javier Bardem ile karşı karşıya oynamayı “Mest oldum” diye tarif ediyor. İşte Johnny Depp’in açıklamaları…

Karayip Korsanları denilince akla sizin isminiz gelir. Jack Sparrow karakterini nasıl yarattınız?

İlk Karayip Korsanları filmi için bana gelindiğinde ortada senaryo yoktu. Disney’de film yapımcısı Dick Cook ile toplantıdaydım. Bana Karayip Korsanları’na dayalı bir filmde oynamak isteyip istemeyeceğimi sordu ve gerisi geldi.

“Kafalarında başka bir şey vardı ama o zamanlar 3 yaşındaki kızımla izlediğim animasyon filmlerinden kafamda bir fikir oluşmuştu. Bugs Bunny, Roadrunner veya Wile E. Coyote izlerdik. Bir sahnede Wile E. Coyote’un üstüne bir kaya düşüp sonraki sahnede kafasında sadece bir yara bandı olmasına kafayı takmıştım. Bu, inançsızlığın askıya alınmasının çok ötesinde bir şeydi. Bunu bir filmde genişletmenin bir yolu olabilir miydi diye merak ettim.”

Ve bu filmde hayata geçirdiniz… Nasıl bir deneyimdi?

“Kafamda görüntüler vardı; kıvılcım çakıyor ve fikirler oluşuyordu. İki en sevdiğim yazarın ne söylediğini hatırlıyorum: Jack Kerouac, ‘Akla gelen ilk fikir en iyi fikirdir’ der ve Ernest Hemingway kitap yazmakla ilgili ‘Gerçek bir cümle yaz’ der. Kaptan Jack’i düşünürken bu ikisini dikkate aldım. Tüm o ilk düşünceleri… Nasıl o kadar saygısız olabilir ve bundan paçayı kurtarabilirdim?

Nasıl?

“Jack’in kim olduğunu bulmak istedim ve korsanları o dönemin rock yıldızları gibi düşünmeye başladım. Rock and roll dünyasında korsan tipli bir sürü kişi var ama benim düşündüğüm imaja uyan kişi Keith Richards’dı ve karakterin temelini oluşturdu sayılır. Sonra Keith Richards ve Pepe Le Pew’in özüne inmeye çalışarak ikisini harmanlayıp sonuca ulaştım.”
Sizce izleyici Jack Sparrow’u neden seviyor?

“Saygısızlığı yüzünden… Yani saygısızlıktan çok, saflık. Jack’in saf bir yanı var. Ağzından ne çıkarsa çıksın bunu yapacak bir hali var. Belki 4-5 saniye sonra söylediğinin farkına varabiliyor çünkü kafası biraz karışık.”
“Bence seyircinin hoşuna giden, bu adamın hepimizin paçayı kurtarmak istediği şeylerden paçayı kurtarması ve karşımızdakine söylemek istediğimiz şeyleri rahatlıkla söylemesi. Yani Jack çok saf bir çocuk gibi ama yıllar içinde birkaç numara öğreniyor.”

“Yapımcı Jerry Bruckheimer ile çalışmak nasıldı?”
Aile gibi. Jerry anlayışlı, modern, akıllı biri. Kariyeri boyunca sıkı bir yapımcı oldu. Bir şeyin yanlış olduğunu hissederse sana söyler, buna bayılıyorum.
“Setten önce bana önerilerde bulunur. Bence bir şeyleri denemeye açık olmak, atmosferi çok etkiliyor. Kendini kaybedip uçmakta özgür olduğunu hissetmek, farklı şeyler denemek, diyalogları değiştirmek, ne olacağını görmek için sahneleri değiştirmek… Hatalara, şansa ve doğaçlamaya çok inanırım.”

“İlginç ya da komik bir anı var mı sete dair?

Geoffrey Rush beni oyuncu olarak her zaman etkilemiştir, insan olarak da olağanüstü. Filmde ilginç seçimlere maruz kalıyor ve çok güzel oynuyor, tam bir virtüöz. Beni en şaşırtan yanı maymununun omzuna çıkıp kusmasına izin vermesiydi.”

“Maymunu deniz tutuyordu. Gülmekten ölüyordum. Geoffrey rolünü yapmaya devam ediyordu ama maymun yedinci defa kustuktan sonra, bunu sahnede isteyip istemediklerini sordu. Herkes koşturup temizlemeye çalışırken o sahneyle ilgileniyordu.”

Filmde ekibe katılan yeni oyuncular da var…

“Evet, Kaya Scodelario ve Brenton Thwaites hikâyeye destek veriyor, bence iyi oldu. Bu yaklaşımı sevdim. Kaya sert, zeki, vazgeçmeyi bilmeyen bir kadını, Carina’yı oynuyor.”
“Brenton da Will Turner’ın oğlu, Henry rolünde iyi iş çıkarıyor. Kaya çok yetenekli, Brenton da iyi kalpli, yetenekli bir çocuk. Eski arkadaşım Javier Bardem de Kaptan Salazar rolünde. Javier Bardem’in katıldığını öğrenince mest oldum çünkü onunla daha önce çalışmıştım.”

“Çalışmaya değer biri, sizi düşünmeye, üretmeye sevk ediyor. Yani birlikte ringe çıkıyorsunuz, birbirinize bir şey atıyorsunuz, oyun oynar gibi. Bu anlamda Javier ile çalışmak, onu kalbi kırık kahraman olarak görmek harika bir deneyimdi. Performansı çok ağırbaşlı ve onurluydu. Filmde olması bir yana, böyle bir davranış beklenmiyordu. Jack’i ne kadar öldürmek istese de hep onurlu hareket ediyordu. Şimşek gibi geldi ve halletti.”

Javier Bardem, Karayip Korsanları’na uzak değil çünkü Penelope Cruz ile siz daha önce bir seride birlikte rol almıştınız.

“Penelope ile “Karayip Korsanları 4: Gizemli Denizlerde” filmini çekerken, Javier sete gelip uzun süre kalırdı. Onun da filmlerden birinde oynaması gerektiğini söylediğimi hatırlıyorum. Bu tür şeylerin gerçekleşmesi çok nadir olur. Penelope ve Javier en iyi dostlarım ve çocukları da çocuğum gibi.”