5053873217 [email protected]

Groop adlı sosyal medya sohbet uygulaması global bir proje olma hedefiyle yola çıktı. Aralarında girişimci Hakan Baş’ın da bulunduğu beş genç girişimcinin projesi olan Groop’un fikir babası ve geliştiricileri Koç Üniversitesi Elektronik Mühendisliği’nden Mehmet Ertan Uygun (22), Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Cem Kaçmaz (27), Boğaziçi Üniversitesi Moleküler biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu Berk Özak (25). Kaan Göksal (20) ise Robert Kolej’den mezun ve şu anda Georgia Tech University’de okuyor. Groop’u oluşturmalarındaki amaç ise insanların belli bir konuyu tartışmak için akla gelecek ilk platform haline getirmek.

6 ay önce geliştirilen ve 4 ay Kanada’da test edildikten sonra birkaç aydır da Türk kullanıcılara açılan Groop, start up’ların büyümelerine ivme kazandıran Facebook Start programına da kabul edildi. Bugüne kadar 1 milyon TL’lik yatırım alan uygulamada kullanıcıların geri bildirimlerine göre geliştirmeler devam ediyor.

Geçtiğimiz dönemde sadece iOS’ta bulunan uygulama, artık Android platformundaki yerini de aldı. Kullanıcılar Google Play Store üzerinden uygulamayı indirip kullanabilirler. Groop, bu zamana kadar toplamda yaklaşık 150 bin kullanıcı tarafından indirildi. Bunların 100 bini App Store, 50 bini ise Google Play Store üzerinden. Geliştiricilerin söylediğine göre indirilme ve kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor.

Sadece Referandum başlığına 250 bin mesaj

Groop, aynı konuyu konuşmak isteyen insanları gerçek kimlikleriyle canlı bir şekilde konuşturan ilk platform olma özelliğiyle fark yaratıyor. Groop’ta, moderatör tarafından her gün gündeme göre farklı konu başlıkları açılıyor. Bu konu başlıklarında 12’şerli gruplar halinde 15 dakika sohbet etme şansı yaratılıyor. Konuşulan konular arasında gündemden teknolojiye edebiyattan spora kadar farklı alanlar bulunuyor. Sistemde akıllı algoritmalar sayesinde, benzer profillerdeki insanlarla eşleştirilerek ilginizi çekecek konularda anlık olarak sohbet edebiliyorsunuz.

Uygulama içerisinde her 100 kişiden 58’i arkadaş ediniyor. Kullanıcıların yüzde 40’ını kadınlar oluşturuyor. Uygulamayı kullananların çoğunluğunun yaş aralığı ise 18-30. Günde ortalama 400 binden fazla mesajın atıldığı Groop’ta geçtiğimiz 16 Nisan Referandum günü ‘sadece referandum başlıklarında 250 bine yakın mesaj’ atıldı.

İki ay sonra yurt dışına açılma planları olan Groop, şimdiden Yale ve Harvard gibi birçok üniversiteden kulüplerle iş birliklerine başladı. Hatta dünyaca ünlü internet üzerinden ve telefon uygulamasıyla ulaşım hizmeti veren Uber’in yatırımcısı olan Venture Capital’den oldukça ilgi görmüşler. Kuruculardan Mehmet Ertan bu konuyla ilgili olarak şunları aktardı: “O zaman ilk yatırım turunu kapatmıştık. Venture Capital; gelişmeleri haber verin, turu açınca haberimiz olsun. Sosyal medya tarafındaki ilk yatırımımız olabilirsiniz. Yeni arkadaş edinme konusunda en başarılı gördüğümüz proje dedi.”

Ofislerinde yok yok

Groop’un yeni taşındıkları emirgan’daki ofislerinde yok yok. Masa tenisi, langırt, dart, basket hatta çift kale maç için 100 metrekarelik bir bahçe bile var. Huzurlu bir çalışma ortamının yanında ekip için daha sosyal bir ortam oluşturmak istediklerini söyleyen Mehmet Ertan sözlerine şöyle devam etti: “Bu tarz bir ofisi yaparken ABD’deki startup ekosisteminden esinlendik. Çünkü böyle bir modelde ekipteki herkesin daha huzurlu, verimli ve mutlu bir şekilde çalıştığına inanıyoruz. Ofisimizi işle beraber eğlenebileceğimiz ve keyifli vakit geçirebileceğimiz bir yer haline getirdik. İnanın bu şekilde herkesin çalışma motivasyonu 10 kat arttı.”

Groop, yüzde yüz Türk uygulaması olmasına rağmen bünyelerinde daha önce Samsung gibi teknoloji firmalarında çalışmış yabancı takım arkadaşları da mevcut. Hindistan’dan özel yazılımcılarla bile çalışan Groop’un ekiplerini daha da büyütme fikri bulunuyor. Şimdilik toplamda 10 kişi olan ekibe dahil olmak isteyen genç, enerjik ve yaratıcı kişiler [email protected]’a mail atabilir.

Groop uygulamasını App Store veya Google Play Store’dan indirebilirsiniz