5053873217 [email protected]

OHAL kapsamında yayınlanan 690 sayılı KHK’da evlilik programlarının yasaklandığı şeklinde yorumlanmıştı. Ancak evlilik programları değil uydu kanallarındaki arkadaşlık programlarının ve telefon hatlarının yasaklandığı iddia ediliyor.

Kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu olan evlilik programlarının Cumartesi günü yayınlanan Kanun Hükmünde Kararneme’yle yasaklandığı şeklinde yorumlandı.

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu’nda yapılan son düzenlemeyle TV ve radyo yayınlarında, ‘0800’ gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma ile kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verileyemeyecek. Bu madde ATV, Show TV, Star TV, Flash TV ve Kanal D’de yayınlanan evlilik programlarının yasaklandığı şeklinde yorumlandı.

Ancak bu düzenlemeyle evlilik programlarını değil, uydu kanallarında yayınlanan arkadaş bulma hattı reklamları, 0800’lü numaralarla fahiş ücretlerle telefonla arkadaş bulma yayınlarının yasaklandığı şeklinde yorumlar yapıldı.

KHK ile evlilik programlarının yasaklanıp yasaklanmadığı ise önümüzdeki günlerde tam olarak netlik kazanacak. ATV’deki Esra Erol’un, Show TV’deki Seda Sayan ile Uğur Aslan’ın programı Evleneceksen Gel, Star TV’deki Zuhal Topal’ın, Kanal D’deki Seda Akgül’ün sunduğu Kısmetse Olur ve Flash TV’deki evlilik programları akıbeti henüz belli olmadı. Yasaklama olmasa bile bu tarz programlardaki tepki çeken uygulamaların iyileştirilmesi ve program formatlarının düzenlenmesi bekleniyor.

Son KHK’da arkadaşlık programlarıyla ilgili yer alan madde şu şekilde:

‘Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı ve/veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz’