5053873217 [email protected]

General Motors zarar eden Avrupa departmanını 2009’da satmak istemiş ancak son anda bu kararı geri çekmişti. 7 yıl sonra Avrupa departmanı GM’ye 8 milyar dolar daha kaybettirdi ve firma yeniden satışı düşünmeye başladı. General Motors Avrupa departmanını PSA’ya satabilir


General Motors, Opel markasını satmak üzere PSA Grup ile görüşmeler yürütüyor. General Motors Başkanı San Ammann Ocak ayında yatırımcılara “Balık neredeyse orada avlanmaya çalışıyoruz, bir başka deyişle para neredeyse orada iş yapmaya çalışıyoruz. Verdiğimiz kararlarda ödünsüz olmaya, bize katkı sağlamayacağını gördüğümüz işler ya da piyasalar ile ilişiğimizi kesmeye devam edeceğiz” demişti. General Motors Avrupa’da 1999 yılından beri kar etmedi. İngiltere’nin geçen yıl Avrupa Birliği’nden çıkma kararı alması da karlılıkla ilgili son umutları bitirdi. Dünyanın en büyük üçüncü otomobil üreticisi General Motors, CEO Mary Barra liderliğinde dönüşümünü sürdürüyor ve Avrupa ile bağlarını kopartıp Kuzey Amerika ve Çin’de karlılığını en üst düzeye çıkartmaya odaklanma yolunda.

PSA ile görüşmelerin ardından General Motors karlılık umudu görmediği Rusya ve Avustralya’dan çekilecek. Bu arada, General Motors geçen yıl Kuzey Amerika’da 12 milyon dolarlık rekor kar elde etti. Salı sabahı borsada General Motors’un hisseleri %5 değer kazandı. Bu da yatırımcıların firmanın artık sadece belirli bölgelere odaklanacak olmasından memnun olduğu anlamına geliyor.

General Motors’dan yapılan açıklamada, PSA ile işbirliğinin her iki firma için de değerli bir sinerji yarattığı ifade edildi. Açıklamada “Bu çerçevede, General Motors ve PSA Grup yeni büyüme ve işbirliği fırsatlarını araştırmaya devam etmektedir. PSA Grup ve General Motors Opel Vauxhall’un PSA’ya katılması da dahil çok sayıda stratejik olanağı, karlılık ve operasyonel verimliliği artırma yollarını aradıklarını onaylamaktadır” denildi. Açıklamada henüz kesin bir anlaşmaya varılmadığı da vurgulandı.