5053873217 [email protected]

Toyota, en çok satan marka tacını Volkswagen’e devrettiToyota, en çok satan marka tacını Volkswagen 
 

Toyota’nın global satışları, Lexus, Daihatsu ve Hino markaları da dahil 2016’da %0.2 artışla 10.2 milyon adet olarak gerçekleşti. Volkswagen Grup ise %3.8 artışla 10.3 milyon otomobil sattı ve birinci sıraya yerleşti. Öte yandan, Toyota başka bir alanda rakibini geçmeye devam etti. Toyota’nın 2016 yılı üçüncü çeyrekteki kârlılığı Volkswagen’in iki katından fazla. Her iki firma da yılın son çeyreği rakamlarını henüz açıklamadı. Toyota’nın satışları geçen yıl büyük oranda ABD ve Çin’deki değişen dinamikler nedeniyle Volkswagen’in gerisinde kaldı. Japon firmanın satışları ABD’de oldukça yavaşlarken, Volkswagen ise Çin’de büyüme yaşadı ayrıca ülkede tüketici taleplerini artıran vergi indiriminden faydalandı. ABD’nin yeni başkanı Donald Trump yabancı otomobil üreticilerini üretimlerini ABD içinde yapmaya zorluyor, bu da ticari anlamda gelecekte bir gerginliğe yol açabilir. Volkswagen ise Çin’deki vergi avantajlarının süresi sona erdiğinde taleplerde düşüş yaşayabilir.

 

Başkan Trump göreve gelir gelmez ülkesi ABD’yi Trans-Pasifik Ticaret Ortaklığı Anlaşması’ndan çıkarttı, Meksika ile ABD arasındaki Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı yeniden gözden geçireceğini belirtti, ayrıca otomobil üreticilerine üretimlerini ABD içinde tutmaları yönünde baskı yaptı. Toyota önümüzdeki beş yıl içinde ABD’ye 10 milyar dolar yatırım yapacak ve istihdam yaratacak. Toyota’nın Meksika’da bir Corolla fabrikası açma planları da başkan Trump tarafından sert biçimde eleştirildi. Tokyo merkezli piyasa araştırması şirketi Carnorama’dan analist Ken Miyao “Trump, Toyota için Volkswagen’den daha büyük bir tehdit” diyor.

 

ABD’de üretim

Toyota ilk ABD montaj tesisini Kentucky eyaletinin Georgetown şehrinde otuz yıl önce açmıştı. O günden bu yana firma ülkede yeni fabrikalar açmaya devam etti.

 

Geçen yıl Toyota ABD’de 1.38 milyondan fazla otomobil ve kamyon üretti, General Motors Co, Ford Motor Co ve Fiat Chrysler Otomobilleri’nin hemen ardından ülkedeki en büyük dördüncü otomobil üreticisi konumunda. Buna rağmen firma şu an ABD içinde sattığından 1 milyon daha az taşıt üretiyor ve bu açığı ithalatla karşılıyor. Büyüme için yapılacak herhangi bir yatırım ise 2016’da tepe noktasına ulaştıktan sonra yavaşlamaya geçecek ABD otomobil piyasası ile karşı karşıya kalacak.

 

Frankfurt merkezli Commerzbank’tan analist Sascha Gommel “ABD piyasasındaki gelişmeler bu yıl Volkswagen’in Toyota’nın önünde kalıp kalmayacağını belirleyecek. Çin ve Avrupa piyasaları sağlam kalır ve ABD piyasası beklenen şekilde zayıflarsa Volkswagen 2017’de de Toyota’nın önüne geçebilir. Toyota ABD’deki gelişmelerden etkilenecek” diyor.

 

Japon otomobil üreticisinin ABD’de teslimatları geçen yıl azaldı, Camry modeline olan taleplerde de düşme yaşandı. Modelin yeni nesli bu ay Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı.

 

Toyota’nın Çin’deki teslimatları 2016’da %8.2 arttı. Sektörde toplam büyüme ise %15 dolayında gerçekleşti.

 

Birinci sıra

2008’de, Toyota, General Motors’un 77 yıldır elinde bulundurduğu dünyanın en büyük otomobil üreticisi ünvanını ilk kez almıştı. Firma satış liderliğini 2011’e kadar kesintisiz sürdürdü, ardından Japonya ve Tayland’daki doğal felaketler üretimi aksattı. 2012’de Toyota liderliği yeniden elde etti ve 2015’e kadar korudu.

 

Volkswagen için global satış liderliğini ele almak firmanın eski CEO’su Martin Winterkorn’un 10 yıl önce başlattığı genişleme stratejisinin bir sonucu. Çin’deki talep artışı ve Audi ve Porsche markalarının serilerinin büyümesi satışları artırırken, grubun büyümesi Eylül 2015’de dizel skandalı ile duvara çarptı.

 

Volkswagen Grubu’nun aynı adlı markası 2016’da grubun satışlarının 6 milyon adetini gerçekleştirdi. En büyük ikinci piyasası ve merkezi olan Almanya’da VW yeni otomobil satışlarını olumsuz etkileyen kiralık filosunu küçültme yoluna gitti.