5053873217 [email protected]

Foxconn yetkilisi Terry Gou, şirketin ABD’de 7 milyar doları bulabilecek bir yatırıma hazırlandığını açıkladı. Bu açıklama Trump’ın da istediği üzere Apple’ın ABD’de üretileceği yönünde yorumlanıyor.


Cuma günü yemin ederek görevine resmen başlayan Donald Trump’ın seçim sürecindeki iddialı açıklamalarından biri de iPhone’ların, Çin yerine ABD’de üretilmesini sağlayacağıydı.

Çiçeği burnundaki başkanın bu açıklaması o dönemde çokça tartışılmıştı ancak bugün iPhone’ları Çin’de üreten Tayvan merkezli şirket Foxconn’dan gelen açıklama, Trump’ın haklı çıkma olasılığını güçlendirdi.

Foxconn’un üst düzey yetkilisi Terry Gou’nun açılamasına göre, şirket ABD’de yatırım yapmak için araştırmalarına start verdi.

Terry Gou, toplam yatırımın 7 milyar doları bulabileceğinin altını çizdi.

Gou, bu yatırımın neyi kapsayacağına dair bir detay vermekten kaçınsa da söz konusu açıklama “iPhone yıllar sonra ABD’ye geri mi dönüyor?” Tartışmasını alevlendirdi.

Peki Apple’ın ABD’de üretilmesi ne gibi değişikliklere yol açacak?

İlk akla gelen şey kuşkusuz Apple’ın ürünlerinin fiyatı.

Trump’un söz konusu açıklamalarının ardından Apple, üretici firmadan da üretimi ABD’ye taşımanın olası maliyetlerine dair bir rapor istemişti.

Asya piyasalarıyla ilgili haberler veren “Nikkei Asian Review” adlı ekonomi portalı, kesin rakamları açıklamamakla birlkte, Foxconn’un hesaplamasından çıkan sonucu şöyle özetlemişti: “iPhone’ların ABD’de üretilmesi durumunda, maliyette iki kattan fazla artış olacak.”

iPhone 7’nin ABD’deki perakende satış fiyatı 649 dolar. Üretim masrafları ise 220 dolar civarında. Bunun sadece 5 doları işçi ücretine gidiyor.

New York Syracuse Üniversitesi’nden Prof. Jason Dedrick, üretimin ABD’ye kaydırılması durumunda özellikle işçi ücretlerinin büyük bir maliyet artışına neden olacağını söylüyor.