5053873217 [email protected]

Binali Yıldırım tarafından yapılan yatırım teşvik paketini açıklamasında ÖTV muafiyeti ile ilgili yapılacak düzenleme de bulunuyor. ÖTV Muafiyeti 2016 Taşımacılar için Geliyor

peugeot 301
Geçtiğimiz günlerde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararları medya ile paylaşan Sayın Başbakan Yıldırım,ÖTV muafiyetini de içeren “Ekonomik Müjdeler Paketi”ni açıkladı. Karşılıksız çekten, şirket kurulumuna, 2B arazilerinden, kamu tasarruf tedbirlerine bir çok başlık içeren bu paketin en dikkat çekici maddelerinden birisi ise ÖTV ile ilgili yapılacak düzenleme. Sayın Başbakan Yıldırım tarafından; “Yine devrim niteliğindeki bir şey. Taşımacılık sektörünün beklediği bir tedbir. Taksiciler soruyor, araçlarımızı yenilemek istiyoruz… Aracını yenileyeceksen ÖTV almadan aracını yenileyeceksin. Bunda otobüs var, toplu taşıma yapan dolmuş var, minibüs var, halk otobüsü var. Bunlar yenilendiği zaman ÖTV’siz alacak. Buna bir şey daha ilave ettik. Taksiyi söyledik… Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli. Kamyonculara K1 belgesiyle taşıma yapanlar da yararlanacak. Aracı da cillop gibi yeni araç olacak. Hem kendi kazanacak, hem de üretici kazanacak…” diye açıklanan bu tedbirler ile yılsonuna kadar, başta taksiler olmak üzere yolcu taşıması yapan ticari araçların yenilenmesinde ÖTV muafiyeti uygulanacak.

Sürücü dahil 10 ve üzeri yolcu alabilen otobüste yüzde 1, midibüste yüzde 4, minibüste yüzde 9 oranında, çekicilerde yüzde 4, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda da (kamyon, kamyonet vb.) -başta silindir hacmi olmak üzere çeşitli kıstaslara göre- yüzde 4 ila 75 arasında muhtelif düzeylerde ÖTV uygulanıyor. Silindir hacmi 1.600 cc ve altındaki binek otoda Özel Tüketim Vergisi yüzde 45. 1.6011 cc-2.000 cc arası yüzde 90 ve 2001 cc üzeri için yüzde 145 ÖTV alınıyor.

25 bin adedin üzerinde taksinin yenilenmesinin beklendiği bu uygulama sayesinde, 60 bin liralık satış etiketine sahip yeni bir otomobil almak şsgteyen taksi esnafı, yaklaşık 18 bin liralık ÖTV’den muaf olacak ve 42 bin liraya aracını yenileyebilecek. Bu da yüzde 30’luk fiyat avantajı anlamına geliyor.