5053873217 [email protected]

Antakya’da İplik Pazarı mevkisindeki kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan mozaik, Türkiye’de haberlere, caps’lere konu oldu, sosyal medyada günlerce konuşuldu. Amerikan CNN haber kanalı da, mozaiği sayfalarına taşıdı.

Mozaiği ‘Tasasız antik iskelet mozaikten bilgece tavsiye’ başlığıyla okurlarına duyuran CNN, uzanmış iskeletin elindeki içki kasesi, yanındaki şarap testisi ve ekmeği ile benzersiz olduğunu aktarıyor.

‘Şimdi içme zamanı’ der gibi…

CNN’nin haberinde, “Bu mutluluk mesajı, Orta Çağ Avrupası’nda oldukça sık görülen ve ölümün diğer acı gerçeklerini anlatan ‘Ölümü Hatırla’dan çok farklı bir mesaj taşıyor. Aksine, Romalı şair Horace’in Kleopatra şiirindeki ‘Şimdi içme zamanı’ der gibi…” ifadelerine yer verdi.

Mozaik daha önce de Independent, Metro, Daily Mail gibi birçok uluslararası basın kuruluşu tarafından haber yapılmıştı.

NEŞELİ OL

İlber Ortaylı: Daha neler çıkacak

Hatay’daki kazı alanını ziyaret eden ünlü tarihçi İlber Ortaylı, “Bizim bildiğimiz geçmişin Antakya’sı ortaya çıkıyor. Bizim gençliğimizdeki 60’lı yıllarda bunların hiçbiri yoktu ortada. Ta yeni müzeden itibaren yan yana yapılacak kazılarda büyük mozaiklerin ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Çünkü burada senatöryal ailelerin yani eyalet zenginlerinin kalabalığı ve servetleri hudutsuz. Bunlar kendilerini ispat etmek zorunda. Yani Roma’daki patriçe soyunun mozaik tabanla kendini ispat etmesine gerek yok. Ama bunlar edecek. Ve bunun için oradan ustalar getiriyorlar. Çok canlı şeyler, daha buradan neler çıkacak” dedi.

'Neşeli ol, hayatını yaşa'yı dünya duydu

Ortaylı, “Onun için bu mozaik yolu projesi fevkalade çekici bir şey. Antakya’nın da her zaman için bir sulh ve barış içinde yaşayacağı belli. Gelecek insanlar bunları görecek. Çok orijinal şeyler, tabi ben oraya kadar çıkmadım bakmadım ama resmi var elimizde. Bu yüksek seviyede bir mozaik, insanlar anatomi biliyorlar Roma döneminde, çünkü İskenderiye’de Herefilos’un çalışmasından beri, Milattan Önce 3. asırlardır. Anatomi insan üzerinde yapılmış. Bologna’da bu bilgiler var. Çok güzel şeyler yapılabilir, bu güzel yani resimden görünen bu. İnşallah değerlendirilecektir, bana kalırsa bir ayrı binada müzede teşhiri gerekir” diye konuştu.

Roma döneminde dünyanın en büyük üçüncü şehri

Hatay arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Demet Kara, “Türkiye’de eşi olmayan bir mozaik. İtalya’da buna benzer bir mozaik var. Ama bu daha geniş kapsamlı. Milattan önce 3. yüzyıla ait olması açısından önemli” sözleriyle mozaiğin önemini anlatmıştı.

Mozaiğin bulunduğu alan, Roma döneminde Antiocheia olarak adlandırılan ve o dönem dünyanın en büyük üçüncü şehri olan antik kentin bir mahallesi. Bölge, Orta Çağ’dan Roma Helenistik döneme kadar inen bir katmana sahip.