5053873217 [email protected]

Yıllar süren bekleyiş sonunda Tesla CEO’su Elon Musk bugün tasarım stüdyosu olan Hawthorne, California’da sahne alarak Model 3‘ü tanıttı.
Sunumuna Model 3’ün benim de çevirisini daha önce paylaştığım, Elon Musk’ın şirket için ilk blogu olan ve 10 sene önce yazdığı 3 adımlı “Çok Gizli Tesla Motors Ana Planı”nın son parçası olduğunu hatırlatarak başlayan Musk bunun neden bu şekilde olduğunu bir kez daha anlattı. İlk olarak Tesla Roadster ile elektrikli arabanın hızlı, spor ve heyecanlı olamayacağı algısının kırıldığını, Model S ve Model X ile daha adetli üretilebileceğinin, lüks olabileceğinin ve teknolojisi ile çok ilgi çekebileceğinin gösterildiğini vs. anlattı.
Dün attığı bir tweet ile Model 3 tanıtımının iki adımda olacağını ve bugünün ilk adım olduğunu duyuran Musk arabanın sadece genel görünümü ve birkaç özelliğini tanıttı, elimizde hala teknik bir veri 1) olmasa da işte Elon Musk’ın anlatım sırası ile şimdilik bildiğimiz Model 3 özellikleri;
Tasarımda daha önce Model S ve Model X ile de olduğu gibi “önce güvenlik” felsefesi edinilmiş. Model 3 çok güvenli ve hermodel-3-resmi-gri-3 alanda 5 yıldızlı güvenlik puanlarına sahip bir araç olacak. 

Giriş fiyatındaki Model 3’ün bile 0-100km/s hızlanması 6 saniyeden az olacak. Tesla yavaş arabalar yapmaz dedi Elon. Üst modeller tabii ki daha hızlı gidecek.

Giriş modelinin bile tek şarj ile menzili gerçek kullanımda minimum 340km olacak. 2) Üretime kadar bunun geliştirilmesi bile bekleniyor. Ayrıca tabii ki daha üst modeller tek şarj ile daha fazla gidebilecek. Belki de tanıtımdan hemen önce çıkan dedikodu gibi çok rahat 500+ km gidebilecek.

Üretilen tüm Model 3’ler standart Autopilot donanımı ile gelecek. Yani Autopilot opsiyonunu aracı satın alırken almasanız bile daha sonradan açtırabileceksiniz. Tabii donanım tüm araçlarda mevcut olacağı için Autopilot güvenlik özellikleri 3) standart olarak herhangi bir opsiyon gerektirmeden mevcut olacak.

Model 3‘e 5 yetişkin çok rahat bir şekilde oturabiliyor. Bunu da iki önemli tasarım farkı ile sağlamış Tesla; ilki önde motor olmadığı için normalde motordan yolcuları koruyan kısmı4) kaldırıp koltukları biraz ileri alıp ek diz mesafesi yaratarak. İkincisi de arka camı devamlı büyük bir cam yaparak içeride daha çok baş mesafesi ve ferah bir atmosfer yaratarak.

Model 3’te de aynı Model S ve Model X‘te olduğu gibi hem önde hem arkada bagaj var. Sınıfındaki arabaların hepsinden daha çok kargo alanı mevcut. 2.13m uzunluğunda bir sörf tahtası Model 3’e sığabiliyor.

model-3-testHer Model 3’te Supercharge etme özelliği standart! Günümüzde dünyada 610 kadar Supercharger istasyonu var ve bunlar aracınız ile gezme, her yere gitme olanağı sağlıyor. Tesla’nın çok önemli bir kısmı. Gelecek sene sonuna kadar bu Supercharger sayısı iki katına çıkacak, varış şarjı programı adı verilen restoran, otel vb. yolculukta varış noktanız olabilecek yerlere hızlı şarj ekipmanı verilmesi olan programdaki şarj sayıları ise 4 katına çıkacak.

Satın alma ve serviste de gelişme sağlanacak. Tüm dünyada şuan 215 Tesla mağazası ve servis noktası var. Bir dahaki sene sonuna kadar hedef ise 441’e ulaşmak. Ancak bunlar dışında da dünyanın neresinde olursanız olun, uzaktan yakından bir metropol olsa dahi Model 3 çıktığında servis hizmeti alabileceksiniz. 

Peki bu düşük fiyat yüksek hacim araba Model 3 nasıl üretilecek? Mevcut Tesla fabrikası Fremont, California‘da ve bu fabrika eskiden, eski sahibi tarafından işletilirken yılda 500,000 adetlik bir üretim yapabiliyordu.5) Bu rakama ulaşılabileceği biliniyor. Kademe kademe kapasite artırılarak hacme ulaşılacak. Tabii bu kadar yüksek adette elektrikli araba yapabilmek için çok fazla pile de ihtiyacınız var. Bu noktada Gigafactory devreye giriyor. Gigafactory bittiğinde yeryüzünde kapladığı alan6) olarak dünyanın en büyük fabrikası olacak. Yılda 50GWh enerji kapasiteli pil üretimi olacak. Bu tüm dünyadaki lithium-ion pil üreticilerinin toplam kapasitesinden fazla. İç hacim olarak da Seattle’da bulunan Boeing uçak fabrikasından sonra ikinci olacak. Gigafactory inşaatın ilk etabı neredeyse tamamlandı bile ve hızlı gidiyor. Model 3 planının çok önemli bir parçası olan bu fabrika Tesla Enerji ürünlerinin montajı ile üretime başladı bile. 

İlk Model 3 teslimleri için telafuz edilen zaman ise hala 2017 sonu. Yani 1.5 seneden az bir süre. Ancak tabii ilk teslimler ABD ve özellikle ABD batı yakası için. Avrupa ve daha sonra Türkiye’ye ulaşmasını 2018’in ikinci yarısından önce şahsen beklemiyorum. Başlangıç fiyatı da ABD için daha önce söz verildiği gibi 35,000$. Son olarak Elon Musk’tan;

Vurgulamak isterim ki eğer hiçbir opsiyon, seçenek satın almayıp baz fiyattan bir Model 3 alsanız bile harika bir araba olacak. O fiyat aralığındaki en iyi otomobil olacak.
Periscope’ta yayınlanan Model 3 test sürüşünde göze çarpan bir şey; içeride ortada olan ve bu sefere yatay olan ekranın hız göstergesi olarak da kullanılacak olması. Yani alışılagelmiş arabalar gibi direksiyon arkası orta konsol gerçekten iç görünüm resimlerindeki gibi boş olabilir.

Yine test sürüşünde Tesla görevlisinin paylaştığı bir detay arkadan itişli ve 4X4 modellerin olacağı.

Son 24 saat içinde, mağazalarda öncelikli rezervasyon için sıraya girmiş binlerce insan da dahil, dünyada yapılan Model 3 rezervasyon sayısı 120,000’i 135,000’i geçmiş! Bu inanılmaz bir rakam ve talep. Tesla’nın bile beklediğinden çok heyecan ile karşılaştığını düşünüyorum. Siz de Türkiye için rezevasyonu 1,000€ karşılığı tesla.com adresinden kredi kartı ile ödeyerek yapabilirsiniz. Bu rezervasyon size sadece Model 3 siparişlere açıldığında öncelikli sipariş hakkı tanıyor ve istediğiniz herhangi bir anda tamamen iade edilebiliyor. Türkiye’ye rezervasyonların açıldığı ve çok yakın zamanda Türkiye’de Tesla satışlarının başlayacağı doğrulandı.
Aracın görüntüsü de sahnede paylaşıldı. Buradan Periscope’ta yayınlanmış bir test sürüşünü izleyebilirsiniz.

  
Aşağıda Model 3 galerisini bulabilirsiniz. Daha fazla bilgi, fotoğraf elime geçtikçe paylaşmaya devam edeceğim. Yorumlarınızı bekliyorum.