5053873217 [email protected]

Audi yeni çıkacak SUV’leri için Q2 ve Q4 isimlerinin haklarını Fiat Chrysler’den (FCA) aldı. Audi CEO’su Rupert Stadler, Detroit Motor Show’da haberi doğruladı. Böylece Audi büyüyen SUV ailesi için Q1 ve Q9 isimlerini de koruyabilecek. Firma aynı zamanda MQB temelli crossover şehir otomobiline bu yıl Q2 ismini vermeyi düşünüyor. Q4 ismi ise bir sonraki Q3’ün coupe versiyonuna verilecek. Q1 ismi 2018’de çıkacak bir crossover için kullanılacak. Bu model yeni A1 hatchback modelinin mimarisi üzerine inşa edilecek, mühendislik teknolojisinin büyük kısmını Volkswagen’in Polo temelli T-Cross konsepti ile paylaşacak.

AUDI Q

FCA bu kez “asla” demedi
Firma tüm Q otomobillerinin SQ versiyonlarının isim haklarını da aldı. F-tron ise alternatif enerjili otomobiller serisinde e-tron ve h-tron modellerini tamamlayacak.

Stadler, FCA ile yapılan isim hakkı görüşmesinde herhangi bir para alışverişi olmadığını ısrarla vurguladı. Stadler sadece “Her iki firma da ihtiyacı olan şeyleri birbiriyle takas etti” demekle yetindi ve açıklamasını şöyle sürdürdü: “Karşılığında ne teklif ettiğimizi söylemeyeceğim ancak satmak istemediğimiz bir şeydi. İsim haklarını yıllar önce almak istedik ancak o zaman asla diyerek bizi geri çevirdiler. İş dünyasında asla diye bir şey yoktur. Bir kez daha diyalog kurduk ve cazip bir teklifle gittik, bu kez olumlu yanıt aldık”.

Audi de isim hakkı mı verdi?
İki firma arasındaki pazarlıkta FCA’ya da Volkswagen Grubu’nun elindeki bazı isim haklarının verildiği düşünülüyor. FCA’nın yeni çıkacak Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Dodge ve Maserati modeller için ihtiyaç duyduğu isimler vardı. Stadler bununla ilgili soru yöneltildiğinde “Buna çok benzer bir şey, evet” yanıtını verdi.

Hangi model isimleri FCA’ya verildi?
Audi geçmişte bazı konsept otomobillerinde İtalyanca isimler kullandı, bunlara FCA’nın ilgi gösterebileceği düşünülüyor. Bunlar arasında 2001 Avantissimo konsepti ve 2003 Nuvolari coupe var. Ayrıca İtalyanca “dört” anlamına gelen “quattro” da bir seçenek ancak neredeyse kırk yıldır üzerinde çalıştığı, yatırım yaptığı dört çekişli sürüş sistemi Audi için pazarlık konusu olmasa gerek.

Audi Duo’nun isim hakkını ise 1997’den beri elinde tutuyor. Volkswagen Grup içerisinde şu an kullanılmayan tek önemli isim ise Bora. Bora 1973 – 1974 arası ve 1975 – 1980 arası iki Maserati coupe için kullanıldı. Maserati ekonomik sıkıntıları nedeniyle isim hakkını yenileyemeyince Volkswagen bu ismi 1999 – 2004 arasında Golf temelli sedan modeli için kullandı.

Hem Maserati hem de Volkswagen modellerine rüzgar isimleri vermekle çok ilgileniyor. Bora, Adriyatik denizindeki bir rüzgarın ismi. Maserati’deki diğer rüzgar isimleri arasında Mistral ve Khamsin (Hamsin) de var.

Volkswagen’de ise şu an üretimine devam edilen tek rüzgar isimli model Scirocco. Bu da Kuzey Afrika’ya ait bir rüzgar. Golf temelli bu hatchback modelin ömrünü doldurduğunda yeni bir modelle devam ettirilmesi planlanmıyor.

Volkswagen Grubu’nun elindeki bir diğer kullanılmayan İtalyanca isim ise Lupo (İtalyanca kurt anlamında). Bu isim 2004’ten beri boşta.

FCA Q2 ismini mekanikten elektroniğe dönüştürülen kilitli diferansiyel teknolojisi için kullanıyordu. Q4 ise en son Maserati Ghibli ve Quattroporte sedan için kullanılan dört çekişli sürüş sistemiydi.