5053873217 [email protected]

Oscar adaylarının beyaz sanatçılardan oluşmasına gösterilen tepki büyüyor. Sosyal medyaya ‘OscarsSoWhite’ etiketiyle gelişen tepkiye katılanlar arasında birçok tanınmış isim yer alıyor.

Oyuncu Will Smith’in eşi Jada Pinkett Smith, protesto amacıyla Oscar törenine katılmayacağını söyledi. Facebook hesabında bir video kaydı yayınlayan Jada Pinkett Smith, töreni televizyonda da izlemeyecğini belirtti. Eşine destek veren Will Smith de töreni boykot edeceğini söyledi.
Oscar ödüllü yönetmen Michael Moore, ödül törenini boykot edeceğini ancak ABD Sahne Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin “gururlu” bir üyesi olarak çeşitlilik ve değişim için mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı.
oscars-gorgeous-pic11

Variety dergisine bir demeç veren Oscar ödüllü oyuncu George Clooney, Hollywood’daki uygulamanın Güney Amerika kökenlileri ve kadınları da olumsuz etkilediğini söyledi. Clooney, “Bundan 10 yıl önce siyahlar daha fazla aday gösteriliyordu. Örneğin Don Cheadle ve Morgan Freeman. Şimdi yanlış istikamete gidiyoruz. Bunu daha iyi yapabiliriz. Eskiden daha iyiydik” dedi.

12 Yıllık Esaret filmindeki rolüyle Oscar ödülüne layık görülen Kenyalı oyuncu Lupita Nyong’o, tepkisini Instagram hesabından paylaştı. Nyong’o, “Değişim çağrısında bulunan meslektaşlarımıza katılıyorum” dedi.

“Los Angeles Times” gazetesine göre Akademi’ye yaklaşık 7 bin kişi üye. Bunların yüzde 94’ü beyaz, yüzde 77’si erkek. Üyelerin yaş ortalaması 62 civarında. Akademi Başkanı Cheryl Boone Isaacs da bir Afro-Amerikalı. Çeşitliliğin artması için çaba gösterdiğini belirten Isaacs, adayların tamamının beyazlardan oluşmasından dolayı son derece üzgün olduğunu belirtiyor.
Akademi üyesi Penelope Ann Miller ırkçılık suçlamalarına tepki gösterdi. “Hollywood Reporter”e konuşan Miller, “Listemde bir dizi siyahi oyuncu vardı. Maalesef bunlardan hiçbiri aday olamadı. Hepimize ırkçı yakıştırması yapmak bir hakarettir” dedi.