5053873217 [email protected]

52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde ‘Rüzgarın Hatıraları’ filmi izleyiciyle buluştu.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu’nda gösterimi yapılan filmi sinemaseverlerin yanı sıra, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Ömer Vargı ve diğer jüri üyeleri izledi. Filmin ardından yapılan söyleşiye yönetmen Özcan Alper, oyuncular Onur Saylak, Sofya Khandamirova, Mustafa Uğurlu ve Tuba Büyüküstün ile görüntü yönetmeni Andreas Sinanos katıldı.

tuba

Film İkinci Dünya Savaşı yıllarında, çevirmen ve ressam olan Aram’ın siyasi nedenlerle hayatını kurtarmak için İstanbul’dan kaçışını konu alıyor. Karadeniz’deki Sovyet-Gürcistan sınırında yer alan bir orman köyünde sıkışıp kalan Aram için bu kaçış, çocukluğuna dair kayıp zamanın izlerini aramaya dönüşüyor.

CAN DÜNDAR’I ÖRNEK GÖSTERDİ

Çekimleri Gürcistan’da yapılan filmin senaristi, aynı zamanda yönetmeni de olan Özcan Alper, filmin çocukken dinlediği ‘Soğuk Savaş’ dönemi hikayeleri, Aram Pehlivanyan’ın şiiri, Türkiye’den kaçarken, ölürken bile Karadeniz’in kıyısında Türkçe radyo dinlemesi, Nazım Hikmet’in Varna’dan yazdığı şiirler gibi olaylarla kafasında geliştiğini kaydetti. Alper, o yıllardaki otoritenin bugün de devam ettiğini belirterek, son olarak Can Dündar ve gazetecilerin tutuklanmasının buna örnek olduğunu söyledi. Alper, “Geçmişteki gibi otoriter rejimler bugün de entelektüeleri susturmaya çalışıyor. Can Dündar ve gazetecilerin tutuklanması bu yüzden. Ama görüldüğü gibi başarılı olamıyorlar. 70 yıl sonra, 100 yıl sonra bu filmler ortaya çıkıyor, kitaplar yazılıyor.” dedi.

“KARI-KOCA OLMAMIZ HİÇBİR ŞEY İFADE ETMİYOR”

Filmin oyuncularından Tuba Büyüküstün çekimler sırasında eşi Onur Saylak ile aynı sette hiç çalışamadığını, bu nedenle 3 ay görüşemediklerini söyledi. Bundan önceki filmlerinde eşiyle uzun uzun çalışma fırsatı yakaladığını anlatan Büyüküstün, “Her şeyden önce oyuncuyuz. Karı-koca olmamız, sevgili olmamız hiçbir şey ifade etmiyor. O başka, bu başka bir şey. Görüşmemek zordu ama keyifli bir setti.” diye konuştu.