5053873217 [email protected]

PC’niz için normal HDD yerine SSD ile hızlandırmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bilgisayarlarımızda depolama birimi olarak SSD’lere her geçen gün daha çok yer veriyoruz. Peki sizde böyle yapıp, geleneksel HDD yerine SSD’leri mi tercih etmelisiniz? Son zamanlarda SSD’lerin depolama kapasiteleri arttı ve uyumluluk sorunları çözüldü. Bu yüzden cevap evet, ancak kararınızı hemen vermeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

PC

SSD’lerin fiyatı son birkaç senede önemli ölçüde geriledi, ancak normal sabit disklere (HDD) kısayla hala çok pahalılar. Bu yüzden bütçeniz kısıtlıysa, size çok daha fazla boş alan sunacak HDD’leri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

FİZİKSEL ÖZELLİKLER

Yeni bir donanım alırken PC’nizle uyumlu olup olmadığını araştırmalısınız. Modern SSD’lerin çoğu 2,5 boyutunda. Bu tür bir sürücüyü masaüstü bilgisayarda kullanamazsınız, ancak SABRENT 2.5¨-to-3.5¨ Mounting Kit gibi bir adaptörle bu sorunu giderebilirsiniz.
Yeni yaygınlaşmaya başlayan M.2 standardı (eski adı NGFF) ise çok ince SSD’leri tarif ediyor. Bu SSD’ler çok ince laptop’larda ve mini PC’lerde kullanılıyor.

Z-yüksekliği: 2,5 inç’lik bir SSD’nin laptop’unuza sığma garantisi bulunmuyor. Bunun için z-yüksekliğine veya kalınlığa dikkat etmeniz gerekiyor. Hangi yüksekliklerin desteklediğini öğrenmek için laptop’unuzun kılavuzuna bakın.
Arayüz: Bugünkü SSD’lerin çoğu 6 Gbps SATA arayüzünü kullanıyor. 3 Gbps ise bulabilirseniz, daha ucuza maloluyor. 3 Gbps ile 6 Gbps arasındaki seçimi PC’nizin sunduğu desteğe göre yapın.

Gürültü: SSD’nin önemli bir avantajı, HDD gibi mekanik parçalara sahip olmadığından sessiz çalışması. HDD’nin hızlanma sesinden ve kafa seslerinden kurtulmak istiyorsanız, SSD’yi tercih edin.

PERFORMANS

SSD’nin HDD’ye göre en önemli avantajı, önemli ölçüde daha hızlı olması. SSD’li bilgisayarlar birkaç saniyede açılabiliyor, programları neredeyse anında çalıştırıp, dosya aktarımlarını 10 kata kadar daha hızlı yapabiliyorlar.

Ancak her SSD, size eşit hız sunmuyor. Şu iki örnekte olduğu gibi:

– SanDisk Internal 120 GB, 520 MB/sn sıralı okuma ve 180 MB/sn sıralı yazma hızına sahip.
– Silicon Power Velox V70 120 GB ise 557 MB/sn sıralı okuma ve 507 MB/sn sıralı yazma hızı sunuyor.
Mümkün olan en yüksek hızı istiyorsanız, bunun size daha pahalıya mal olacağını aklınızda bulundurun.