5053873217 [email protected]

ABD’nin Starz kanalında yayınlanan ve Türkiye’de yeni sezonu önceki akşam yayınlanmaya başlanan ”Da Vinci’nin Şeytanları” (Da Vinci’s Demons) isimli dizinin yeni bölümünde Osmanlı İmparatorluğu’nun yaptığı Otranto Seferi ele alındı ve Türklere hırsız ve “Allah’sız kâfirler” gibi yakıştırmalar yapılıyor.

ŞEYTAN

Diziye göre, donanmanın başında İkinci Bayezid bulunuyordu. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu’nun Napoli kuşatmasında kullandığı askeri malzemeler, toplar ve savaşta kullanılan tank benzeri araçların Leonardo da Vinci tarafından icat edildiği savunuluyor.

HIRSIZ SUÇLAMASI

Dizide Da Vinci, dürbünle baktığı topların ve tank benzeri aracın tasarımını kendisinin yaptığını söylüyor. Başka bir sahnede ise Da Vinci, dizide Türk olduğu belirtilen Al-Rahim adlı karaktere, ”Tasarımlarımı çaldın. Kafamın içine ulaştın. Planlarımı Türklere verdin. Beni kandırdın. Beni kullandın” diyor.

“PARAYLA SATIN ALINABİLİRLER”

Dizide, Osmanlı İmparatorluğu’nun askerleri ”Allah’sız kâfirler” olarak tanımlanıyor. Ayrıca fethedilen şehirdeki kadınlara tecavüz edip katlettikleri ve erkekleri köleleştirdikleri iddia ediliyor.

ŞEYTAN

Floransa’nın önde gelen Medici Ailesi’nden bir yönetici ”Türklerle anlaşalım. Onlar Allah’sız ve kâfir olsalar da parayla satın alınabilirler” derken, diğer bir yönetici de ”Kadınlarımıza tecavüz edip öldürdüler. Erkekler de esir alınıp katledildi. Bu tarz insanlarla anlaşma yapılamaz” diye konuşuyor.

“BAŞIMIZA TÜRKLERİ VE TATARLARI SALMIŞ”

Dizinin ekrana gelen önceki sezonunda, Eflâk Voyvodası Üçüncü Vlad’ın ”Tanrı’nın insanlığın başına açtığı bir sürü sorun vardır; depremler, volkanlar, salgınlar ve kanserler. Ama bunlardan daha kötüsü başımıza Türkleri ve Tatarları salmış” ifadeleri dikkat çekmişti