5053873217 [email protected]

Erdal Özyağcılar, Rutkay Aziz, Sumru Yavrucuk gibi usta oyuncular, Levent Üzümcü’nün sosyal paylaşımları yüzünden şehir tiyatrolarından ihraç edilmesine tepki gösterdi.

Levent Üzümcü’nün şehir tiyatrolarından ihraç edilmesinin yankıları sürüyor. Üzümcü’nün 2013’te Sosyalist Enternasyonal’de yaptığı konuşma, basına verdiği demeçler ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımları gerekçesiyle uzaklaştırılmasına usta oyuncular, Betül Arım, Erdal Özyağcılar, Rutkay Aziz ve Sumru Yavrucuk tepki gösterdi.

O YUVADAN KOPARILDI
Levent Üzümcü 2014 Ekim’inde verdiği röportajda; Bir Yaz Gecesi Rüyası’nı işaret ederek, “Şehir Tiyatroları’nın 100. yılına selam niteliğinde bir proje hazırlıyoruz. Benim için çok önemli çünkü Şehir Tiyatroları benim yuvam. Her ne olursa olsun öyle de kalmaya devam edecek” demişti. O oyunla daha sonra ‘en iyi erkek oyuncu’ ödülünü de kazanan Üzümcü, 2013 yılında Sosyalist Enternasyonal’de yaptığı konuşmada dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ı eleştirdiği, basına verdiği demeçler ve sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek sevk edildiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla o yuvadan koparıldı.

erdal özyağcılar
‘Gezi’ sürecinde attığı tweet nedeniyle hedef gösterilen ve hâlâ ‘gönüllü’ sürgün durumunda olan Memet Ali Alabora’dan sonra sanat dünyasındaki son hesap da Levent Üzümcü’ye kesilmiş oldu. Alabora’nın annesi Betül Arım’a bunu hatırlatıyorum: ‘Günün birinde bunların hepsinin hesabı verilecek. En önemli şey vicdanlarda hesap verilecek’ diyor.

‘DARBE DÖNEMİNİ SAYMAZSAK…’
Karara bütün yönetimiyle karşı çıkan Şehir Tiyatroları Sanat Yönetmen Yardımcısı Engin Alkan, ‘Darbe dönemini saymazsak ilk kez bir oyuncunun siyasi düşünceleri nedeniyle görevine son verildi’ diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Alkan’ın bahsettiği 12 Eylül 1980 darbesini izleyen günlerde, meşhur ‘1402’ sayılı yasa uyarınca kurumdaki görevine son verilenler arasında usta aktör Erdal Özyağcılar da vardı.

ERDAL ÖZYAĞCILAR: 35 YILDIR VATAN HAİNLİĞİNE DEVAM EDİYORUM
Radikal’e konuşan usta oyuncu o günler için, “12 Eylül faşizmi İstanbul Şehir Tiyatroları’nı da vurmuştu. 1402’likler ‘Vatan Haini’ olarak tiyatrodan atılmıştı aralarında ben de vardım. 1980-2015 yılları arasında yaklaşık on filmde, bir o kadar tiyatro oyununda, on beş dizi film projesinde 35 yıldır ‘Vatan Hainliği’ne devam ediyorum. Levent Üzümcü kardeşime selamlar. Yolu açık olsun!”