5053873217 [email protected]

Toyota, yeni geliştirdiği 1.2 litrelik turbo benzinli motoruna ilk kez yenilenen Auris’te yer verecek. Yeni Toyota Auris 1.2 turbo düşük tüketim ve emisyon değerleri ile öne çıkıyor.

AURIS

Toyota, 1.2T direkt enjeksiyonlu turbo-şarjlı yepyeni benzinli motorunun dünya tanıtımını Auris ile birlikte Cenevre Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirdi.

Söz konusu Toyota’nın 2014 Nisan ile 2015’in sonuna kadarki tarih aralığında piyasaya süreceği 14 yeni motorun bulunduğu gruba ait.
Buna 1.2T motorun direkt enjeksiyon sistemi, su soğutmalı turbo ve ısı değiştiricisi de ekleniyor. Üstelik 1.0 litrelik motordan bilinen VVT-i (Akıllı değişken valf zamanlaması) sistemi güncellenerek daha esnek valf zamanlaması sağlayabilen VVT-iW (Akıllı geniş değişken valf zamanlaması) adıyla yeni motordaki yerini aldı.
Bu teknolojilerin kombinasyonu sonucunda ortaya üstün performans ve verimlilik ulaştığını iddia eden Toyota,

1197 cc’lik hacimdeki motor 116 hp güç ve 1.500 ile 4.000 devir aralığında 185 Nm tork değerine ulaştığını belirtiyor.

Bu motor, uygulandığı ilk model olan Yeni Auris’i, 0’dan 100 km/s hıza 10.1 saniyede çıkartırken, beşinci viteste 80 den 120 km/s’ye ivmelenmesi sadece 13.7 saniye sürmekte.

Aracın maksimum hız ise 200 km/s. Tüm bu değerler, asıl odak noktası yakıt tüketimi ve CO2 emisyonu olmasına rağmen elde edildi.

Araç 4.7 l/100km karma tüketime sahipken sadece 109 g/km CO2 salıyor.

Performanstan ödün vermeden üstün yakıt tüketimi değerlerini elde etmenin anahtarı, daha yüksek bir sıkıştırma uygulamaktan geçiyor. Genellikle sıkıştırma artınca vuruntu olarak da bilinen kontrolsüz yanma meydana gelir. 1.2T’nin sahip olduğu bir dizi önemli teknoloji yanma prosesini kontrol altına alarak 10:1 lik yüksek sıkıştırma oranında çalışmayı mümkün kıldı.

Düşük ataletli bir turboşarj, VVT-iW valf sistemi ve D-4T direkt enjeksiyon sistemi el birliğiyle çalışarak düşük devirlerde harika tork üretimi sağlıyor. Limitli hacim emme sistemi de gaz pedalının anlık tepkiler vermesini sağlıyor. Enjeksiyon sistemi 1.2T motor için yeniden tasarlanarak, kompakt tasarımıyla küçük hacimli motorlarda kullanmak için kusursuz hale getirildi. Her çevrimde birden çok enjeksiyona izin veren enjektörler optimize edilmiş genişlik ve azaltılmış uzunluğuyla motorun rejim ve yükünden bağımsız olarak yanmanın kaliteli olmasını sağlamakta.
VVT-i (Variable Valve Timing – intelligent) sistemi hem emme hem de eksoz tarafında çalışarak her motor devrinde torku maksimumda tutmaya izin veriyor. Ek olarak yeni VVT-iW (Variable Valve Timing – intelligent Wide) sistemi ise emme valfinin geç kapanmasına izin veriyor. Bu da motorun hem Otto hem de Atkinson çevriminde çalışabileceği anlamına gelmekte. İkinci bahsedilen çevrim olağanüstü düşük yük koşullarında kullanılıyor. Emme valfi sıkıştırma stroğu boyunca bir süreliğine açık bırakılarak bir kısım gazın tekrar emme portuna verilmesine müsaade ediyor. Sonuç olarak efektif sıkıştırma stroğu kısaltılmış oluyor. Piston üzerindeki basınç daha düşük olduğundan pompa kayıpları düşüyor ve de gaz kelebeği daha geniş açılabiliyor.

Motoru hızlı ve pürüzsüz şekilde çalıştırmak için yeni bir marş kontrolü geliştirildi. Sistem motoru kapatınca pistonların sıkıştırma stroğunun tam ortasında durması için onları kontrol ediyor. Araç yeniden çalıştırıldığında ilk sıkıştırılan silindire kademeli enjeksiyon uygulayarak titreşimlere karşı koyuyor ve ateşlemenin gecikmesiyle de tork artışı kontrol altında tutularak motorun gereksiz devirlenmesini önlüyor. Dolayısıyla sakin, kendinden emin bir stop etme işlemi gerçekleşiyor.