5053873217 [email protected]

Benzemez Kimse Sana yarışması bitti mi? Türkiye’deki adıyla Benzemez Kimse Sana üçüncü sezonunda, yapım şirketi Endemol Türkiye ve kanal yönetiminin kararıyla normal süresinden önce bitiyor. Erken final yapma kararı alan programda seslendirilen şarkıların yüksek fiyatlardaki telif ücretinin de etkisi olduğu belirtildi.

benzemez-kimse-sana-2015-yeniStar TV’de yayınlanan ‘Benzemez Kimse Sana’ adlı şarkı yarışması, üçüncü sezonunda, ekrana veda kararı aldı. Programın yapım şirketi Endemol Türkiye, telif hakları yasasının karşısında daha fazla direnmenin boş olduğu gerekçesiyle bu karara vardığını açıkladı. Program 20 Şubat Cuma gecesi son defa ekranda olacak.

BENZEMEZ
Endemol Türkiye Genel Müdürü Gökhan Tatarer, konu ile ilgili şunları söyledi: “Düşünün ki, her bölüm 8 ayrı yarışmacı 8 ayrı şarkı seslendiriyor. Jüri üyelerimiz Seyfi Dursunoğlu, Nükhet Duru ve Ümit Erdim de her bölüm birer şarkıyı ya da sadece nakaratını seslendirse 11 şarkı… Ülkemizde eserlerin belirlenmiş herhangi bir telif hakkı yok. Eser sahipleri isterse bin lira, 10 bin lira, canı isterse 20 bin lira talep edebiliyor seslendirilen şarkı karşılığında. Programda yer alan 11 şarkı için en az 220 bin liralık bir bütçenin (ki o da yayında sadece bir kez seslendirilmesi karşılığında, özette yer alamaz, sosyal medya sayfalarında yayınlanamaz şartıyla) altından kalkmamız mümkün değil. Bu para, tüm programın yapımının ve çalışanlarının da emeğinin çok üzerinde. Birilerinin ismini vermek istemiyorum ama yakınlarda hayatını kaybetmiş bir sanatçımızın sözlerini de yazdığı eserini sırf onu anmak için kullandık ve eserin bestecisi, avukatı aracılığıyla ihtarname gönderip 20 bin lira istedi.”

Hayatta olan söz yazarı ve bestecilerin müzik piyasasının şartlarını bildikleri ve eserinin geniş kitlelere yayılmasını istediği için genelde makul rakamlar talep ettiklerini belirten Tatarer sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak, klasik olmuş eserlerin çoğunun hak sahibi bugün hayatta değil ve onların tüm hakları varislerinde. Haftalık telaş içinde kendilerine ulaşılamayan bir varisçi varsa, yasaların tanıdığı ‘Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açabilmek’ imkanıyla tehdit ediyorlar… Bu fırsatçılığa izin veren sisteme daha fazla imkan sağlamamak adına programı sonlandırıyoruz.”