5053873217 [email protected]

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Sağlık durumu giderek kötüye giden Müzeyyen Senar hayatını kaybetti.

MÜZEYYEN SENAR

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

Türk Sanat Müziği’nin efsane isimlerinden Müzeyyen Senar, 97 yıllık ömrüne 30’un üzerinde albüm sığdırdı.

Türk insanının dilinden düşmeyen “Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim”, “Bir Bahar Akşamı”, “Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine” gibi parçaları seslendiren Senar, 1918 yılında Bursa’da dünyaya geldi.

Müzik eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti’nde kemençe üstadı Kemal Niyazi Seyhun Bey ve udi Hayriye Hanım gözetiminde başladı. Güçlü bir sese sahip olan Senar’ın ünü yayıldıkça, hafız Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Lem’i Atlı, Mustafa Nafiz Irmak gibi devrin önemli üstatları da ona dersler verdi. Zamanın sevilen şarkılarının yanı sıra, kendi bestelerini de öğretip söylemesine yardımcı oldu.

Kemal Niyazi Bey ile İstanbul Radyosu’nda şarkı söylemeye başlayan Senar, perşembe günleri ilgiyle izlenen bu programla geniş kitlelere adını duyurdu.

ATATÜRK’ÜN EN ÇOK SEVDİĞİ SANATÇILARDANDI

Müzeyyen Senar’ın yeteneği, Türkiye Cumhuriyet’in kurucusu ve Türk sanat müziğinin büyük hayranı Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez onun huzurunda özel meclislerinde şarkı okudu.

Ankara Radyosu’nun 1938 yılındaki ilk yayınlarına katılan ve 1941 yılına dek radyo aracılığıyla dinleyicileri ile buluşmayı sürdüren Senar, Türk musikisine yeni bir soluk getirdi.

Senar, son sahne konserini ise 1983 yılında İstanbul Bebek Gazinosu’nda verdi, bu tarihten sonra yalnızca ender anlarda, müzikli özel toplantılarda şarkı söyledi.

Müzeyyen Senar, 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçildi. Senar, 2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 73. sanat yılını kutladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2013 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri çerçevesinde kültür ve sanata hizmetlerinden dolayı Senar’ı ödüllendirdi.