5053873217 [email protected]

Ece Ajandası sergisi, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.Türkiye’deki kişisel kültür tarihinin önemli tanıklarından Ece Ajandası’nın yüzyılı aşan serüvenine odaklanan sergi, 31 Ocak’a kadar açık kalacak.

ece ajandası

104 yıldır aralıksız yayımlanan Ece Ajandası’nın arkasındaki Kağıtçı Ailesi’nin hayat akışından kronolojik kesitlerin ve yüzyılın içinden seçilmiş “Ece Ajandası” örneklerinin yer aldığı Ece Ajandası sergisi, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde devam ediyor. 31 Ocak’a kadar görülebilecek olan sergi, misafirlerini Türkiye tarihinde keyifli bir zaman yolculuğuna çıkarıyor.

10 Aralık’tan bu yana açık olan serginin ziyaretçi akınına uğradığını belirten Kağıtçı Ailesi’nin beşinci kuşak temsilcisi Sedef Günşiray; “Bu sergide amaç, Türkiye tarihini anlatıp içine Ece’yi katmaktı. O nedenle Türkiye’nin değişimini ifade edecek tarihsel bir sıralama yapıldı. Osmanlı’nın son dönemine ve Türkiye’ye başka bir gözle bakmak istedik. Sergide yer alan ajandalarda, bir kısmı hüzünlü, bir kısmı keyifli pek çok insan hikayesi var. Güzel bir işe imza attğımıza inanıyor ve büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

‘Muhtıra’dan ‘Ece Ajandası’na Kağıtçı Ailesi
Yıl 1862… Dağılma sürecine girmiş olan Osmanlı’nın her cephesinde huzursuzluklar ve çatışmalar sürerken; imparatorluğun başkenti İstanbul’da, Tanzimat’la birlikte modernleşmeye yönelik bir dizi reform girişiminin adımları atılmaya başlanır. Avrupa’nın üç yüz yıl gerisinden gelen matbaacılık da bu reformlardan ivme alarak, önce Beyazıt Hakkâklar Çarşısı’nda, daha sonra Bab-ı Âli’de yayıncılık ve kırtasiye işlerinin hızla artmasına sebep olur.

Aynı yıl, İran Azerbaycanı’nın Hoy kasabasından İstanbul’a gelen Hacı Kasım Efendi, Beyazıt’ta bir dükkân kiralar ve Şark Kütüphanesi’ni kurarak kitapçılık işine başlar. Daha sonraki yıllarda Hacı Kasım Efendi’nin büyük oğlu Naci Kasım, bugün de varlığını sürdüren Saatli Maarif Takvimi’ni çıkarmaya başlar; kızı Talat Hanım ise, Afitap dükkânının sahibi ve Ece Ajandası’nın kurucusu Mehmet Sadık Kağıtçı Bey ile evlenir. Bu evlilikten doğan çocuklar, torunlar ve torun çocukları aile işinin devamını sağlar…

İlk kez Mehmet Sadık Kağıtçı Bey tarafından 1910 yılında ‘Muhtıra’ adıyla yayımlanan, 1932 yılından itibaren de “Ece” adını alan defterler, bir yandan Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne, işgal yıllarına, İstiklal Savaşı’na, Cumhuriyet’in kuruluşuna, Atatürk devrimlerine, iki dünya savaşına ve çeşitli ekonomik ve toplumsal buhranlara şahit olurken, aralarında ünlü yazarlar, düşünürler, siyasetçiler ve işadamları da olmak üzere milyonlarca insanın günlük hayatına eşlik etti.

31 Ocak’a kadar açık kalacak sergi için hazırlanan kitap, galeriden temin edilebiliyor.