5053873217 [email protected]

Russell Crowe’un yönetmenliğini üstlendiği, Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz ile rol aldığı, çekimlerinin bir bölümü İstanbul’da yapılan “Son Umut” filmi geçen 26 Aralık’ta vizyona girdi.

CEM YILMAZ

Çekimleri Avustralya’nın yanı sıra İstanbul ve Fethiye’de yapılan, Çanakkale Savaşı’ndan 4 yıl sonra savaşa gönderdiği 3 oğlunun kaderini öğrenmek üzere İstanbul’a gelen Avustralyalı çiftçi Connor’ın hikayesinin anlatıldığı film Tokatlılar’ın tepkisini çekti.

Filmin bir bölümünde Cem Yılmaz’ın Tokat yöresine ait “Hey Onbeşli” ağıt türküsünü oyun havasında seslendirmesi büyük tepki topladı.

Ayrıca sanatçı Ömür Gedik’in bu filmden esinlenerek seslendirdiği “Hey Onbeşli” türküsüne çektiği klipte 3 erkek oyuncu üzerindeki kıyafetleri çıkartarak dans etmesi de tepkilere neden oldu.

“Yüreğimizi acıtmıştır”

Tokat Esnaf Odaları Birliği Başkanı Mehmet Bekçi, “Hey Onbeşli” türküsünün 1’inci Dünya Savaşı’na Tokat’tan giden 15 yaşındaki çocuklara ağıt olarak söylendiğini anlattı.

Cem Yılmaz’ın “Son Umut” filminde “Hey Onbeşli” türküsünü oyun havası gibi seslendirmesine tepki gösteren Bekçi, şöyle dedi:

“Çanakkale’de destan yaratan, çocuk yaşta vatan savunması için mücadele edenler için yapılan bir ağıt olan türkümüzü, ‘Son Umut’ adlı filmde oyun havası gibi zillerle, sarhoş masalarında meze yapılmak istenmesini kınıyoruz.

Bu filmdeki müzikten esinlenerek yeni klip çeken Ömür Gedik’in klibinde oynayan çıplak insanlara yer vermesini yakıştıramıyoruz.

Onları rahmetle anmamız gerekirken onları bir eğlence aracı yapmak gerçekten bizim yüreğimizi acıtmıştır. Onlara bir saygısızlık ifadesidir. Bu anlamda bu tür filmlerde bu türkünün özellikle oyun havası niteliğinde yapılmaması konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Tarihimize, şehidimize, gazimize sahip çıkmamız gerekiyor.”

“Yüreğim burkuldu”

“Hey Onbeşli” türküsünün öyküsünü 2007 yılında kitap halinde yayınlayan Tokat Şairler ve Yazarlar Derneği üyesi Emin Ulu da, medyada bu türkünün oyun halinde söylenmesine tepki gösterdi.

15 yaşındaki çocuklara yönelik yazılan bu türkünün ağıt olduğunu belirten şair Ulu, şöyle konuştu:

“Bu türkünün ağıttan başka bir şekilde kullanması yanlıştır. Bunu tarih ve kültürümüze hem de şehitlerimizin anısına bir saygısızlık olarak düşünüyorum.

Yaptığımız araştırmalarda bu konudaki belgelerde ‘Hey Onbeşli’nin tam anlamıyla bir ağıt ifade ediyor. ‘Son Umut’ filmini yüreğim burkularak izledim.

Cem Yılmaz daha önceki bir röportajında ‘Bu bir ağıttır’ deyip ‘Hey Onbeşli’ türküsünü ağıt şeklinde söylemesi fakat filmde oyun havası olarak gündeme gelmesi beni hayalkırıklığına uğrattı. Cem Yılmaz’a hem de bu türküyü oyun şeklinde oynayanlara üzüntümü belirtmek istiyorum.”