5053873217 [email protected]

 

Farklı bir lansmanla iPhone’u bambaşka bir sınıfa taşıma imkanı olan 5C yanlış stratejilerle iPhone’un tarihi bir hatasına dönüştü.

Öncelikle en büyük sorun 5C nin C harfi. Aylarca “Ucuz iPhone” olarak lanse edildi ve “Chip” in baş harfi olarak iPhone 5C olarak piyasaya çıktı. 1700 liralık etiketi ise “ucuz” kelimesinin sadece tanıtımda kaldığı anlamına geliyordu. Aslında “Ucuz iphone” ucuz falan değildi. Kimse de adı ucuz olarak ünlenmiş bir telefona 1700 lira vermek istemedi. 300 lira daha ödeyip “Pahalı iPhone” aldılar. Zaten iPhone olanların bir çoğu pahalı imajı için alıyordu. 3 kuruş fazla olsun pahalısı olsun deyince satılan her bir 5C’ye karşılık 3 5S satıldı.

5C sadece ucuz iphone olarak kaldı. Oysa tam 1 yıl önce piyasaya çıkan iPhone 5’den hiç bir eksiği bulunmayan iPhone 5C kimi iyileştirmeler de içeriyordu.

 

iphone 5c

Aynı ekran

iPhone 5C, 5′le aynı olan 1136×640 çözünürlükte 326 ppi retina ekrana sahip.

Farklı tasarım;  Plastik değil POLiKARBON

İşte 5C’nin farklı olduğu nokta burada ortaya çıkıyor. Alüminyum kasalı iPhone 5, beyaz ve siyah renk seçeneği sunuyor.

Sürekli Plastik olarak ikinci sınıf muamele görse de iPhone 5C’deki polikarbonat kasaya uzay teknolojisi ürünü. Pembe, sarı, yeşil, mavi ve beyaz renk seçenekleri var. 5C rengarenk kasası ile ferahlatıcı bir etki yapıyor. Bununla birlikte Apple 5C için farklı renklere sahip kılıfları da kullanıcılara sunuyor.

Tasarımda son olarak ağırlık ve boyutlarda fark var. Ama burada gram ve milimetre meselesinden bahsediyoruz. iPhone 5 123.8×58.6×7.6 mm boyutlarında ve 112 g ağırlında. iPhone 5C ise 124.4×59.2×8.97 mm boyutlarına ve 136 g ağırlığa sahip. Arada biraz fark var.

iphone-5-5c
Aynı Kamera

Kamera konusunda da 5C ve 5 aynı. Burada bir fark göremezsiniz. iPhone 5C hemen hemen iPhone 5′in özelliklerini taklit etmiş gözüküyor. 5C’de aynı 5 gibi 8 megapiksel kamera ve f/2.4 diyafram var. iPhone 5C, iPhone 5′te bulunan LED flaşla birlikte geliyor. Otomatik odaklama, hibrit IR filtresi, yüz tanıma ve panorama dahil olmak üzere tüm özellikleri de kullanılacak.

Video kaydı açısından hiçbir şey değişmedi. 5C, 30 FPS’de 1080p video kaydı yapıyor. 1.2 megapiksellik ön kamera ise 720p çekiyor. Aynı iPhone 5 gibi.

iPhone 5S’teki A7 üst düzey işlemci olarak Apple’daki tacı devraldı. 5C’de ise iPhone 5′teki melez mimarili A6 yer alıyor. Bu yüzden performans konusundaki deneyimi iPhone 5′le aynı olacaktır. Ama diğer taraftan iPhone 4S’ten 5C’ye geçiş yapan kullanıcılar ise farkı görecektir. Batarya tarafında ise biraz daha iyileştirme var. 5C, 250 saat bekleme süresi sunuyor. iPhone 5′te ise bu durum 225 saatti.

 

İOS 8 işletim sistemi

iOS 8.1 iki telefona da yüklenebiliyor.

Polikarbonat Avanataj mı Dezavantaj mı?

Kullanıcıya göre değişir. Polikarbonat kasanın altında çelik destek bulunuyor.

Ayrıca yalıtkan malzeme sayesinde telefonu yanlış tutup sinyal ve çekim gücünü engellemek gibi bir sorun da kalmıyor.

Ayrıca bu durumun vücudun daha az radyasyona maruz kalacağını sağlayacağı da başka bir gerçek.

 

Karar Sizin

İphone 5C ve İphone 5 arasında pek fark olmamasına rağmen 5C 1 yıl daha genç bir telefon. Bu da işletim sistemi desteği açısından 1 yıl daha uzun ömrü olacağı ve daha güncel kalacağı anlamına geliyor.

5 ya da 5C almak tamamen tüketicinin kararı. Ama iPhone 5C için ucuz iPhone yakıştırması gerçeği yansıtmadığı gibi Apple’ın tarihi hatası olarak not edilmeli. Örneğin yeni iPhone “Dinamik- Çevreci – Esnek” gibi bir slogana sarılıp tanıtılsa sonuç bambaşka olabilirdi.

Çünkü geri dönüşümlü malzeme, polikarbon esnekliği başlı başına bir tercih sebebi de olabilir. Apple’ın en yakın rakibi Galaxy serisi telefonların tamamı plastik kasaya sahipken ilk alminyum tasarımlı Galaxy Alpha 2014’ün Ekim ayında satışa sunuldu.

5C Apple’ın PR başarısızlığı olarak akıllarda kalacak, belki ders olarak okutulacak bir durumu yansıtıyor.

iPhone 5C de tüm iPhonelar’ın üretildiği Foxconn fabrikasında üretiliyor.