5053873217 [email protected]

Ulan İstanbul’un RTÜK cezası ile ilgili konuyu SİNA KOLOĞLU, Milliyet Cadde’deki köşesinde yazdı:

‘ULAN iSTANBUL’ CEZA ALMADI

‘Ulan İstanbul’ dizisi için; “Diziye büyük ceza” haberleri yer aldı.
Gerçek şu; Radyo Televizyon Üst Kurulu’na gelen raporları farklı bir uzman kurul hazırlıyor. RTÜK, bunun üzerinden karar veriyor. Aynı işlem ‘Ulan İstanbul’ için de yapılmış.
4 Ağustos’ta yayınlanan bölümle ilgili, İzleme Değerlendirme Daire Başkanlığı’na bağlı uzmanlar rapor hazırlamış. Dizide, ‘Ebenin örekesi’nin yanı sıra ‘gebeş’, ‘eskort evladı’ gibi argo ifadelere yer veriliyor diye…
Kurul, 13 Ağustos tarihinde bir yazı ile bildirmiş inceleme sonucunu; “Ceza verilsin…”
Kurul, 28 Ağustos’ta toplanmış ve oy birliği ile “Cezaya gerek yok” demiş.

ULAN

DİZİNİN İÇERİĞİ VE NİTELİĞİ
RTÜK oy birliği ile aldığı kararda; “Dizinin konu, içerik ve niteliği de dikkate alındığında mezkur dizide kullanılan ifadelerin tolere (güzel Türkçemizin kurul metnindeki hali!) edilebileceği (…) kaba ve argo olarak değerlendirilemeyeceği, bu nedenle yayın için yaptırım uygu- lanmasına gerek olmadığı kanaatine varılmıştır” denilmiş.
Ne güzel, RTÜK muhteşem bir karar almış. Her kararında bu gerekçeyi ortaya koyamıyorlar. ‘Örf, adet ve gelenek’ ile ‘içerik ve nitelik’ eşit şartlarda mücadele etmiyor bu ülkede. RTÜK kararları için de geçerli.
“Baskı geldi” ile “Ama bu dizinin anlatacak bir hikayesi var” arasında tercihini genelde; “Baskı geldi” den yana yapıyordu. ‘Ulan İstanbul’ konusunda ‘olması gerekeni’ yaptı…