5053873217 [email protected]

 iPhone 6 Plus iFixit tarafından parçalandı ve cihazın 1 GB RAM’e sahip olduğu donanımsal olarak da kesinleşti.  iPhone 6 ileiPhone 6 Plus’ın tamamen aynı işlemciye ve RAM’e sahip olmadığı ortaya çıktı.

Bu donanımsal fark Geekbench testinde ortaya çıktı. Normal şartlar altında daha yüksek puan alacağı düşünülen iPhone 6 Plus, iPhone 6’nın 258 puan gerisinde kaldı. Tek çekirdek testinde de benzer bir sonuç ile karşılaşıldı. İlk benchmark sonuçlarına göre iPhone 6, iPhone 6 Plus’dan daha güçlü.

14-09/20/geekbench.jpg

 

Farkın sebebi kesin olarak açıklanabilmiş değil ancak iki sebepten kaynaklanabileceği düşünülüyor. Birincisi iki cihaz arasındaki gizli donanım farkı.

iPhone 6 Plus ve iPhone 6’yı detaylı olarak inceleyen uzmanlar, iPhone 6’nın 1,39 GHz saat hızında çalışan işlemciye sahip olduğunu ancak iPhone 6 Plus’ın işlemcisinin 1,32 GHz saat hızında çalıştığını fark etti. İşlemci hızlarındaki 70 MHz’lik farkın yanı sıra, iPhone 6’nın 987 MB RAM’ine karşılık, iPhone 6 Plus’ın 975 MB RAM’e sahip olduğu anlaşıldı.

Donanımdaki bu küçük farkların 300 puana eşit olmadığını düşünüyorsanız haklısınız ve yalnız değilsiniz. Farkın bu kadar büyük olmasına sebep olan ikinci sebep ise Geekbench’in iOS 8 optimizasyonunun henüz tamamlanmamış olması. iPhone 6 Plus’ın 1080p çözünürlüklü ekranını da bu iki sebep ile birleştirirsek benchmark sonuçlarında iPhone 6’yı iPhone 6 Plus’ın üzerinde görmemizin normal olduğunu söyleyebiliriz.