5053873217 [email protected]

Sıcak sıcak bir tavuğun altından çıkan taze köy yumurtasını bulamıyorsanız, sağlıklı yumurta arayışını marketlerde de sonlandırabilirsiniz.

yumurta

Marketlerde satılan organik yumurtalarda dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri sertifikasının olup olmadığı. Yumurtaların, uluslararası sertifikasyon kuruluşu IMO ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Kimi yumurta markalarında Alman kökenli ECOCERT sertifikası da yer alıyor. Sertifikalı yumurtaların fiyatları diğer yumurtalara oranla daha yüksek oluyor.

–          Öncelikle tavukların sertifikalı organik yemlerle beslenmesi gerekiyor.
–          Tavuklar geniş alanlarda barındırılmalı ve özel bahçelerinde gezinmeye çıkmalı.
–          Tavuk çiftliğinin sanayi bölgelerinden, fabrikalardan uzakta doğal bir ortamda kurulması önemli.
–          Hem yemlerin, hem de yumurtaların İMO tarafından kontrol edilmesi gerekiyor.

Püf noktaları

–          İçi koyu sarılı olan yumurtaları tercih edin. Ancak kırmızıya yakınsa uzak durun. Bu katkı maddesinde abartıya kaçıldığını gösteriyor olabilir.
–          Yumurtanın kahverengi ya da beyaz olmasının pek de bir önemi yok. Beyaz tüylü tavuklardan beyaz yumurta, koyu renkli tavuklardan da koyu renk yumurta çıkıyor.
–          Ot ve böceklerle beslenen tavukların yumurtalarında omega-3 ve A, E ve D vitamini daha yüksek oranlarda bulunuyor.
–          Köyden yumurta alırken de yapay yemle beslenip beslenmediğini sorgulayın. Çünkü artık köylüler de işin kolayına kaçıyor.