5053873217 [email protected]

Halit Ergenç, bu yıl 51’incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi oldu.

KANUNİ

Türkiye Sineması’nın 100’üncü yılında 51’inci yılını kutlayacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması Jürisi belli oldu.
10-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması jürisine, Altın Palmiye ödüllü Jerry Schatzberg başkanlık edecek. Jüride Yunanistan’dan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, Rusya’dan sinema eleştirmeni Andrei Plakhov, Muhteşem Yüzyıl dizisindeki ‘Kanuni Sultan Süleyman’ rolüyle 2014 Altın Kelebek En iyi Erkek Oyuncu ödülüne uzanan oyuncu Halit Ergenç, Polonya’dan Krakow Film Festivali’nin direktörü Krzysztof Gierat, Ferzan Özpetek filmlerinin İtalyan yapımcısı Tilde Corsi ve 3 Altın Portakal ödülünün sahibi Mavi Dalga filminin yönetmenlerinden Zeynep Dadak yer alacak.

Altın Portakal’ın uluslararası film yarışmasının bu yılki jüri başkanlığının yapacak isim Jerry Schatzberg, yönetmen kimliğinin yanında fotoğrafçı ve yapımcı. Bob Dylan’dan Robert Rausctenberg’e pek çok ismi fotoğraflayan Schatzberg, 1970’li yıllarda yükselişe geçen Amerikan bağımsız sinemasının da önde gelen yönetmenlerinden biri oldu. Usta oyuncu Al Pacino’ya, Altın Palmiye adayı ‘ThePanic in the Needle Park’ filmiyle ilk başrolünü veren Schatzberg, 1973 yılında Gene Hackman ve Al Pacino’nun başrollerini paylaştığı ‘Scarecrow’ filmiyle Altın Palmiye’yi kucakladı. 1999 yılında İstanbul Film Festivali’nden Yaşam Boyu Onur Ödülü ile ayrılan Schatzberg 2004 yılında Cannes Film Festivali’nin de ana jürisinde yer aldı.

 

‘Binbir Gece’ ve ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizilerinde unutulmaz karakterlere hayat veren jüri üyesi Halit Ergenç, Evita, Kral ve Ben, Hayalet ve Ötekiler gibi pek çok müzikal, opera ve balede sahne aldı. Tolga Örnek’in yönetmenliğini yaptığı ‘Devrim Arabaları’ ile Çağan Irmak’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Babam ve Oğlum’ filmlerinde boy gösteren Ergenç, 2010 yılında çekilen ‘Dersimiz Atatürk’te ise Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandırdı. Sinema kariyerinde birbirinden farklı türlerde filmlerde yer alan Ergenç, 2009 yılında ‘Devrim Arabaları’ ile En İyi Erkek Oyuncu dalında Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülü’nü, 2014 yılında da Kanuni Sultan Süleyman rolünü canlandırdığı Muhteşem Yüzyıl dizisiyle, En İyi Erkek Oyuncu dalında Altın Kelebek ödülünü aldı.