5053873217 [email protected]

Plaksan Plak Sanayii şirketi, 11 Şubat 1999’daki vefatının hemen ardından Barış Manço’nun “Gül Pembe”, “Kol Düğmeleri” ve “Dağlar Dağlar” gibi 36 eserini 3 albümde birleştirip “The Best Of Barış Manço” adıyla piyasaya sürmüştü.

baris-manco1

Manço’nun yasal mirasçıları, eşi Lale Manço ile iki oğlu Doğukan Hazar Manço ve Batıkan Zorbey Manço ise 4 ay sonra albümün kendilerinden izin alınmadan ve hiçbir bedel ödenmeden çıkarıldığı iddiasıyla şirket ve 4 kişi hakkında dava açtı. Yine kasetlerde Barış Manço’nun rasgele ve kendisi tarafından onaylanmamış fotoğraflarının da izin alınmadan kullanıldığı öne sürüldü.

Dava dilekçesinde, plak şirketi ile bu eylemi organize eden diğer davalılar Muammer Akbaş, Salim Akbaş ve Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş’ın Kültür Bakanlığı’na kayıt ve tescil ettirilmeden, bandrolsüz olarak üç kaseti bir kutuya koyup üçü bir arada piyasaya sürdükleri iddia edildi. Görevsizlikle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne gönderilen davada Barış Manço’nun mirasçıları 35 bin 700 lira tazminatın davalılardan tahsilini istedi.
Bilirkişi raporunda “her bir eser için ayrı ayrı en az 500 lira olmak üzere 18 bin lira, toplam 35 bin 700 lira (tazminatlarla birlikte) telif bedeli ödenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır” denildi. Sabah’ın haberine göre; mahkemenin önceki gün görülen karar duruşmasına her iki tarafın avukatları katıldı. Mahkeme, davalı Plaksan şirketi ile diğer davalıların 35 bin 700 lira maddi, Lale Manço ve iki çocuğu için biner liradan 3 bin lira da manevi olmak üzere toplam 38 bin 700 lira tazminat ödemesine karar verdi.