5053873217 [email protected]

Televizyon dünyasını, içerikten teknolojiye kadar her konuda ele alan İstanbul Televizyon Forum ve Fuarı (iTVF 2014)’nda düzenlenen 2. BAK Akademi Ödülleri’nde alanının en iyi 16 ismi ödüllerine kavuştu. Türk sinemasının 100. yılı dolayısıyla organize edilen ödül töreninde En İyi Erkek Oyuncu Cansel Elçin, En İyi Kadın Oyuncu ise Suna Selen oldu. 

Suna Selen
Yayıncılık endüstrisinin yerli ve yabancı yüzlerce kurumunun yanı sıra binlerce profesyonelini bir araya getiren İstanbul Televizyon Forum ve Fuarı iTVF 2014, konularında dünyaca ünlü isimleri ağırlamaya devam ediyor. Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) önderliğinde ikinci kez organize edilen, TV endüstrisinin tüm dinamiklerini TV Market, Yayıncılık Teknolojileri Fuarı ve Forum olmak üzere üç ana etkinlik altında bir araya getiren iTVF 2014’ün üçüncü gününe BAK (Belgesel, Animasyon, Kısa Film) Akademi Ödülleri damga vurdu. İTVF’nin katkılarıyla SETEM (Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği) tarafından düzenlenen 2. BAK Akademi Ödülleri’ne, 16 kategoride alanının en iyi isimleri sahip oldu. Aynı gün, tüm dünyada izlenen başarılı projelere imza atan uluslararası film yapımcılarının katıldığı “Evrensel İçerikler Kültürel Sınırları Aşıyor” başlıklı oturum yapıldı.
EN YARATICI YAPIMLAR TÜRK DİZİ-FİLMLERİ
Oturumda, dünyada ve Türkiye’de sosyal ve ekonomik alandaki etkileri günden güne artarak milyarlarca dolarlık hacme ulaşan “Kültür Endüstrisi”, uluslararası ortak film projeleri, kültürlerarası diyalog ve yeni iş modelleri gibi konular üzerinden tartışıldı. Gün Akyüz’ün moderatörlüğünü üstlendiği oturuma İsrail’in önde gelen film ve TV yapımcılarından Avi Armoza, Sony Pictures TV Alım Direktörü Eric Kafoe, Shine International Ortak Yapım Danışmanı Raffaella Bonivento ve TRT TV Departmanı Alım Satım ve Ortak Yapım Koordinatörü Mehmet Demirhan katıldı.
Armoza, dünya yayıncılık endüstrisindeki trendleri karşılaştırdığı konuşmasında, “Dünya dizi-film endüstrisinde iki temel trend var. Birincisi daha önce başarısı test edilmiş bir işin formatını satın alarak risklerden korunmak. İkincisi, daha riskli ama aynı zamanda da yaratıcılık imkanı sağlayan içerik üretmek. Türk dizi-film piyasası kendi içeriğini oluşturmak ve bu yönde risk almak konusunda İsrail’le birlikte dünyada önemli örneklerden biri” dedi.
Shine International’dan Bonivento ise “Batı ülkeleri, büyük bütçelerle zengin prodüksiyonlar yapabiliyor fakat bazı tıkanmalar da yaşayabiliyor. Fakat sınırlı bütçeyle girişilen işler riskli olmasının yanında daha yaratıcı olma fırsatını da mümkün kılabiliyor. Örneğin, bu kategoride gördüğüm Türkiye’nin bundan sonra hangi dizi-film projeleriyle geleceğini merakla bekliyorum.” dedi.
75 YAŞINDA “YARININ SİNEMASI”NDAN ÖDÜL
Bu yıl ikincisi gerçekleşen BAK Akademi Ödülleri Yarışması’na belgesel, animasyon ve kurmaca film kategorilerinde toplamda 107 başvuru oldu. İnternet üzerinden 19 bin 298 kişi tarafından izlenen filmleri, halk jürisinden oluşan 5 bin 694 kişi oylayarak 16 kategorideki ilk 10 finalisti belirledi. Sinema alanında en geniş kapsamlı ön eleme jürisi olan yarışmanın ikinci aşamasında, 250 kişilik meslek profesyonellerinden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmeleriyle En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü Roya filminden Cansel Elçin alırken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Pizza filminden Suna Selen’in oldu. Selen, sevincini “Benim gibi 75 yaşında biri için Yarının Sineması’ndan ödül almak muhteşem bir şey” diyerek ifade etti.
SETEM Başkanı Mehmet Güleryüz, “2. BAK Akademi Ödülleri’ne katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, İTVF’ye, RATEM Başkanı Dursun Güleryüz’e, RATEM Yönetim Kuruluna, Globus Forum ve Kongre Yönetimi Başkanı Hakan Adıgüzel’e ve BAK Akademi ekibine çok teşekkür ediyorum.” dedi.