5053873217 [email protected]

Northwestern Üniversitesi’nde bilim insanları yer kabuğunun derinliklerinde büyük bir su rezervuarının bulunduğuna dair ciddi kanıtlara ulaştılar.

survivor

Yeryüzündeki okyanusların hacminin üç katı büyüklüğe sahip olduğu iddia edilen bu rezervuar “ringwoodite” olarak bilinen yüksek basınçlı kaya katmanının içinde bulunuyor. Bilim insanları, journalScience dergisinde yayınlanan kanıtlarının okyanusların kaynağını açıklamaya ışık tutacağını umuyor.

Maden bilimci Steven Jacobsen’in önderliğindeki ekip 2 bin adat sismograf kullanarak depremlerin oluşturduğu sismik dalgaların yeryüzü katmanlarında nasıl hareket ettiğini inceledi. Dalgaların hızı içinden geçtikleri kayanın türüne bağlı olarak değişiyor ve ıslak ringwoodite katmanın dalga hızında önemli bir etkisi bulunuyor.

Jacobsen ıslak ringwoodite materyalini laboratuvarında yeniden üretmeyi başardı ve ekibin bulguları da bilimadamının laboratuvarında gözlemledikleriyle örtüştü. Ringwoodite materyalinin yer kabuğunun aşırı ısısı ve basıncından dolayı su akıtıyor. Bu su yer yüzünün kabaca 300 ila 600 km. altındaki geçiş bölgesinde kısılı kalıyor.

Bu yeni araştırma dünya yüzeyindeki okyanusların kaynağını açıklamada önemli bir kanıt sayılabilir. Ne var ki, daha kesin yargıya varmak için daha fazla test gerekecek. Jacobsen’in ekibi söz konusu rezervuarın sadece ABD’nin bulunduğu kıtanın altında olduğunu kanıtladı. Bu nedenle söz konusu “okyanusun” ne kadar geniş olduğunu kesin olarak belirlemek henüz güç olacaktır.