5053873217 [email protected]

Sanat tarihçisi Doç. Dr. Deniz Esemenli, Osmanlı’da Harem’in muhteşem sırlarını Sertrans Logistics’in, Hadımköy’deki yeni merkezinde her ay düzenli olarak gerçekleştirdiği “25’inci Yıl Söyleşileri”nin Mayıs ayı toplantısında anlattı.

harem
Deniz Esemenli, Harem’i sadece kadınlarının yaşadığı yer olarak değil Osmanlı Devleti’nin gizli yönetim birimi olarak tanımlarken İmparatorluğa ilişkin bilinmeyen gerçeklerden de bahsetti. Harem’in hiçbir zaman gerici bir bölüm olmadığının üstünü çizen Esemenli, Harem’in sarayın temel eğitim merkezini oluşturduğunu söyledi.
Nurbanu Sultan’dan, Hürrem Sultan’a, Kösem Sultan’dan Hafsa Sultan’a sadece Osmanlı’nın değil dünyayı yöneten kadınlardan oluşan Harem; Türklüğü, Müslümanlığı, Hilafeti ve Avrupalılığı birleştiren bir kurumdu. Bu dört ana çerçevede yaşamın sürdüğü Harem’de aşk, entrika ve politika iç içeydi.
Osmanlı’da Padişah kadar söz sahibi olan Valide Sultan yönetimindeki Harem, dünyanın hiçbir imparatorluğunda görülmemiş bir oluşum olduğunun altını çizen Esemenli; Harem’deki kadınların padişahın gözdesi olmak için kıyasıya yarış içinde olduklarını belirtti.
Çok keskin kuralların hüküm sürdüğü Harem, devletin en yüksek mertebelerindeki yöneticilerin yetişme ailelerini kurmalarını da sağlıyordu. Genellikle devşirmelerden oluşan harem popülasyonu arttıkça devletin zenginliğinin ve dünya üzerindeki hükmünün de arttığını gösteriyordu.
Yavuz Sultan Süleyman döneminde en gösterişli ve kalabalık dönemini yaşayan Harem; Osmanlı’nın sosyal ve siyasi yapısının da çekirdeğiydi.