5053873217 [email protected]

Osmanlı tarihinde Hürrem Sultan’a gelin olmuş olan Nurbanu Sultan, tıpkı kayınvalidesi Hürrem gibi entrika peşinde koşan kadın figürlerden biridir. Nurbanu Sultan kimdir? Nurbanu Sultan nasıl öldü? Bu akşam Muhteşem Yüzyıl’ın yeni bölümünde Nurbanu Sultan’ın hayatı merak edilecek
Osmanlı döneminin adından söz ettiren haseki sultanlarından biri olan Nurbanu Sultan, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle yeniden ismini telaffuz ettiriyor. Merve Boluğur’un canlandırdırğı Nurbanu kimdir, Nurbanu Sultan nasıl öldü? Osmanlı tarihinde Padişah II. Selime’e eş vazifesi göre Nurbanu Sultan’ın gerçek portresi;

NURBANU SULTAN
Muhteşem Yüzyıl’ın gözde isimlerinden biri olan Nurbanu Sultan’ın Osmanlı tarihinde gerçek resmi nasıldı? Merve Boluğur’un hayat verdiği Nurbanu Sultan kimdir, nasıl öldü? Hürrem Sultan gibi entrikaları bir hayli iyi beceren Nurbanu Sultan, II. Selim’in gözdesi ve hasekisidir. İşte Osmanlı’da Nurbanu gerçeği…

Bu akşam 134. yeni bölümle ekranlara gelecek olan Muhteşem Yüzyıl’da yine Nurbanu Sultan fırtınası esecek. Hürrem Sultan ile son dönemde papaz olan ve Hürrem’e entrikalı tavırlarla cevap veren Nurbanu Sultan’ı güzel oyuncu Merve Boluğur canlandırıyor. Peki, Osmanlı tarihinde Nurbanu Sultan kimdir, nasıl öldü? İşte Nurbanu Sultan’ın gerçek resmi ve Osmanlı’da gerçek hayat öyküsü..

NURBANU SULTAN HAYATI

Haseki Afife Nûr-Banû Valide Sultan (Doğum adı: Olivia / Cecilia Venier-Baffo veya Rachel Marié Nassi, 1525 – 6 Aralık 1583) (Osmanlıca adı: خاصكي سلطانة نور بانو), Osmanlı Padişahı II. Selim’in hasekisi ve Sultan III. Murat’ın annesi. Haseki Hürrem Sultan’ın gelinidir.Osmanlı kaynaklarına göre kökeni Yahudi olup ismi Rachel’ken, İtalyan kaynaklarında bu Kiklad Takım Adaları’na ait Páros adası Lordlarından Nicolò Venier ile Violante Baffo ‘nun kızı Olivia olarak geçer.

1525 yılında, o devirde Venedik Cumhuriyeti’nin toprağı olan Ege Denizi’ndeki Páros adasında, Nicolo Venier ile Violante Baffo’nun kızı olarak dünyaya geldi. Osmanlı kaynaklarına göreyse Yasef Nassi’nin kızıdır. Bu adam Osmanlı’ya faizi getiren ilk kişidir. Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi Haseki Hürrem Sultan tarafından saraya alınarak eğitime yollandı. Daha sonraki yıllarda kendisine Hürrem Sultan tarafından Nurbanu yani “ışık saçan kraliçe” adı verilerek II. Selim ile evlendirildi. İlk adı Afife ise “namuslu” anlamına gelmektedir.

Hürrem Sultan’ın oğlu Selim tüm kardeşlerinin ölümüyle önce Kanuni Sultan Süleyman’nın varisi, daha sonra da 29 Eylül 1566 tarihinde Kanuni’nin vefat etmesi üzerine Osmanlı Padişahı oldu. Selim’in 21 Aralık 1574 tarihinde ölümü üzerine ise, Nûr-Banû Sultan’ın oğlu Murat’ın Osmanlı tahtına çıkmasıyle, Nûr-Banû Sultan da Valide-i Atik Sultan unvanını aldı. “Atik” eski anlamına gelmektedir ve ilk ve en büyük valideyi kasteder. Bazı tarihçilere göre ilk “Valide Sultan” ünvanını alan kişidir. Bundan dolayı “atik” ünvanını aldığı düşünülür.

Yaptırdığı hayır kurumları

Afife Nûr-Banû Sultan Valide Sultanlığı döneminde İstanbul’un Üsküdar semtinde külliye, cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, kervansaray, hamam, darülkurra ve darüşşifa’dan oluşan Nûrbanû Sultan Valide-î Atik Camii ve Külliyesi’ni Mimar Sinan’a yaptırdı. Bu eserin 1583 tarihinde tamamlanmasının hemen ardından 7 Aralık 1583 tarihinde oğlu III. Murat’ın saltanatı döneminde vefât etti. Ayasofya Camii’nde bulunan II. Selim Türbesi’ne defnedildi.