5053873217 [email protected]

Diş Hekimi Emek Saran, İSMEK Sağlık Seminerleri kapsamında kursiyerlerle buluştu. Ağız ve diş bakımı bilincinin çocukluk çağında oluşturulması gerektiğini belirten Saran, “Çürük olmadan torun sevmek mümkün!” dedi

EMEK SARAN (12)

Diş hekimi Emek Saran’ın 200’ü aşkın İSMEK kurisyerinin katıldığı Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen sağlık seminerinde ağız sağlığı ve diş bakımı konusunu ele alındı. Saran, bakımlı dişlere sahip, güvenle gülümseyen bireylerin yetişmesi için ağız ve diş bakımı bilincinin çocukluk çağında oluşturulması gerektiğini belirterek bu hususta en büyük görevin ise annelere düştüğünün altını çizdi.

Ağzımızdaki ilk dişlerin henüz 6 aylıkken çıktığını ve bu süt dişlerin çok önemli olduğunu kaydeden Saran şunları söyledi: “Süt dişleriyle kalıcı dişlerin arasında bir kodlama sistemi vardır. Süt dişleri ne kadar sağlıklı olursa sonraki dişler de o denli sağlıklı olur. Bu nedenle bebeklikten itibaren diş temizliğine dikkat edilmeli. Bebeklerin dişleri önce gazlı bezlerle, bir yaşından itibaren de parmak fırçaları yardımıyla anne tarafından temizlenmeli. İleriki yaşlardan itibaren de yine annenin gözetiminde çocukların dişlerini fırçalamaları sağlanmalı. Bir çocuğun diş sağlığını korumanın en ucuz yolu diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır” diye konuştu.

Diş ve diş eti hastalıklarının önemli sağlık sorunları arasında olmasına rağmen gereken ehemmiyetin verilmemesinin ileride büyük problemler doğuracağını da kaydeden Saran, şu tavsiyelerde bulundu: “En azından günde bir dakika ayırarak gece yatmadan önce dişleri fırçalamak, ardından diş ipi kullanmak ve tuzlu suyla gargara yapmak, sizleri pek çok diş ve diş eti hastalığından koruyacak en basit ve en ucuz bakım yöntemidir. Bir insan sadece bu yöntemleri uygulayarak 40 yaşına kadar çürüksüz gelebilir. Hatta çürüksüz dişlerle torunlarını bile sevebilir” dedi.

Diş hekimi Emek Saran’ın katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla devam eden seminerin ardından tüm katılımcılara diş macunu hediye edildi.