5053873217 [email protected]

Bu gün itibariyle Türkiye’deki bazı internet servis sağlayıcılar DNS sorgulamarına müdahale ederek yasaklanan siteler için farklı sonuçlar döndürmeye başladılar.

İNTERNET MAHİR
Geçtiğimiz günlerde erişime kapatılan Twitter ve Youtube gibi sitelere erişmek için DNS değiştirmek veya VPN kullanmak yeterli oluyordu. Yasağın ilk günlerinde Google ve OpenDNS IP’leri de engellenmişti ancak daha sonra bu engellemeler kaldırılarak yasaklı sitelere IP bazlı erişim engeli getirilmişti.
Bu gün itibariyle çok daha değişik bir teknik devreye alındı. Genellikle bilgisayar korsanlarının kullandığı bir yöntem uygulanmaya başladı. Google ve OpenDNS sunucularına giden yasaklı sitelere ait DNS sorgularının içerikleri tespit edilerek Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın uyarı sayfasına yönlendirecek içerik ile değiştiriliyor.

Çeşitli sosyal medya kanalları ve Ekşi Sözlükte ele alınan bu durum için “Anayasaya göre özel hayatın gizliliğine müdahaledir” yorumlarıyapılmakta.
Görünen o ki eğer yasaklar kısa süre içinde çözüme kavuşmaz ise gelecek günlerde çok daha karmaşık engelleme yöntemleri ile karşı karşıya kalabiliriz.

Ahmet Usta/SDN – ShiftDelete.Net