5053873217 [email protected]

Birce Akalay: Türkiye’de oyuncuların kariyeri çok kaygan bir zeminde duruyor. Mesleğimizin yanında iyi girişimlerde bulunup birikim yapmamız gerekiyor

Konservatuvar mezunu bir oyuncu, eski bir balerin, tescilli bir güzel… Birce Akalay, kariyerinde hızla yol alırken, aslında mesleğiyle ilgili hiç kaygısı olmadığını söylüyor. Harper’s Bazaar dergisi, şu sıralar ‘Küçük Ağa’ isimli komedi dizisiyle ekrana gelen Birce Akalay hakkında bilinmeyenleri yazdı.
Oyunculuk kariyerinde, onu yedi dizi ve üç sinema filminde izledik bugüne kadar. ATV’de Adnan Menderes’in yaşamını anlatan ‘Ben Onu Çok Sevdim’ dizisinde Menderes’in büyük aşkı Ayhan Aydan’ı canlandırarak dikkatleri üzerine çekti. Akalay, Ayhan Aydan’la ilgili şöyle diyor: “Bugüne kadar en çok etkisinde kaldığım karakter bu oldu. Muazzam güçlükte yasak bir aşk yaşamış bir sanatçı, aynı zamanda mutsuz evliliğine rağmen güçlü durmaya çalışan bir anne. Başlangıçta anlaması zor bir kadındı. Sonra her şey su gibi aktı.”

HAYAL KURAN BİRİ DEĞİLİM
Birce Akalay, 2004’te bir güzellik yarışmasında üçüncü oldu, Avrupa’daki yarışmada ise yarı finale kadar çıktı. Ardından üç sene spor spikerliği yaptı. Ama bunların da bir öncesi var: “Yolculuğum, küçük yaşta tanıştığım bale ile başladı. 13 sene bale eğitimi aldım ama maalesef dizimden sakatlanınca bıraktım. Pera Güzel Sanatlar Lisesi’ne çevirdik rotayı, orada tiyatro okudum. Ardından İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümüne girdim. Daha sonra konservatuvar okumak istedim ve Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldum.”
Yıllardır ekranlarda olmasına rağmen, yüzünü hiç eskitmemeyi başarmış bir oyuncu o… Akalay, “Daha fazla tercih edilmek için göz önünde olmam gerektiğini öğütleyenler de var. Ama benim kafam pek öyle çalışmıyor” diyor.
“Çok hayal kuran biri değilim” diyor güzel oyuncu. Yapısı itibariyle şanslı olduğunu, mesleki anlamda da pek kaygı duymadığını söylüyor: “Türkiye’de oyuncular, kariyer anlamında çok kaygan bir zeminde duruyor. Mesleğimizin yanı sıra iyi girişimlerde bulunup birikim yapmamız gerekiyor.”
Akalay, 30 yaşını doldurmak üzere. “Hayatta her şey bir deneyim. Yaşla ilgili hiç telaşlarım yok; kaderciyim biraz” diyen ünlü yıldız, oyuncu Murat Ünalmış ile birkaç sene süren bir evlilik yaşayıp ayrılmıştı. Akalay, evliliğe hâlâ sıcak baktığını söylüyor: “Evlilik, çok önemli bir toprak hayatta. Empati, sabır, saygı, sevgi, merhamet, sadakat gibi olmazsa olmazları var. Aile olabileceğimize inandığım bir ruhla hayatımı yeniden birleştirmek isteyebilirim tabii ki.”

BİRCE AKALAY

ANNE OLMAK İSTİYORUM
Yeri gelmişken söylemeli, Birce’nin hayattaki en büyük önceliklerinden ve hayallerinden biri de anne olmak. “Hep doğum gününün doğan kişiye değil annesine ait olduğunu düşünmüşümdür. Anneler çocuklarının doğum günlerinde onlardan daha mutludur. Ben de bu duyguyu tüm kalbimle yaşamak istiyorum.”
Güzel oyuncu Kadıköy’de, doğduğu bahçeli evde annesiyle birlikte yaşıyor. Akalay; denizi izlediği anlarda, ailesiyle birlikteyken, hayvanlarla ve tabiatla iletişim halindeyken huzur bulduğunu söylüyor: “Ruhumu dünyevi şeylerle değil, ruhani ve esas olan öğretilerle beslemeye çalışıyorum. Bu koşuşturmacanın içinde gülümsemenin gücünü kendime sürekli hatırlatıyorum. Yaşamanın en güzel yolu bu bence.”