5053873217 [email protected]

DİMİTRA

Mustafa Kemal’in, Dimitrina Kovaçeva’yla yaşadığı aşkı anlatan ‘Atatürk’ün İmkânsız Aşkı’ adlı kitap kasımda Bulgaristan’da piyasaya çıkıyor. Aktüel dergisinin haberine göre, kitap, lideri ‘idol’ yönüyle değil, ‘insan ve erkek’ yönüyle irdeliyor. Dergi, Atatürk’le fırtınalı bir beraberlik yaşayan, ayrıldıktan ancak 10 sonra evlenmeye karar veren Kovaçeva’nın kızıyla görüştü. Kovaçeva’nın kızı Anna Deyanova, 1966’da ölen annesinin çok hüzünlü bir aşk yaşadığını, Türkiye’ye hiçbir zaman gitmediğini söylüyor. “Annem ondan bahsetmezdi. Unutmayı yeğliyordu” diyen Deyanova, şöyle devam ediyor: “Atatürk, annemle evlenmek istemiş, ama bu evliliğin gerçekleşmesi olanaksızdı. Çünkü
annem dedemin en sevdiği kızıydı; dedem onu asla bir Asya ülkesine göndermezdi.”


Eğitimli bir kadın
Yaşamı boyunca sıkıntı çektiklerini, sürgüne gönderildiklerini ifade eden Deyanova, “Şimdi Dolmabahçe Sarayı’nda olmak vardı” diyerek sonu hüsranla biten aşk hikâyesini esprilerle yumuşattıklarını söylüyor.
Araştırmacı-yazar Lilyana Serafimova’nın kaleme aldığı kitapta, 1913 yılının kasım ayında Sofya’ya askeri ataşe olarak atanan Mustafa Kemal’in büyük yalnızlık çektiğinden söz ediliyor. Bulgarya Pastanesi’nde tek başına oturduğu, mektuplar yazdığı belirtiliyor. Kitaba göre, Atatürk’ün durumunu fark eden Türk asıllı milletvekilleri, onu zorla balolara götürüp değişik insanlarla tanıştırıyor. Atatürk, Bulgar Ordusu’nun ünlü generallerinden Savunma Bakanı Stylian Kovaçeva’nın 20 yaşındaki kızı Dimitrina Kovaçeva’yla
(Miti adıyla da anılıyor) böyle bir baloda karşılaşıyor. İsviçre’de eğitim görmüş, piyano çalan ve dans pistlerinde paylaşılamayan Miti, Mustafa Kemal’le dans
etmeye başlıyor. Öyle ki Atatürk ve Kovaçeva’nın ‘Mavi Tuna’ eşliğindeki dansı
sabahlara kadar sürüyor.
Ertesi gün Miti’nin annesi, Mustafa Kemal’i evlerine davet ediyor. ‘Sofya’yı sarsan aşk’ın ilk kıvılcımları da burada çakıyor. Kovaçeva ve Atatürk, sık sık buz pateni yapıyor. Bir süre dile gelmeyen aşk, dedikodulara neden oluyor. “Türk subay Kovaçeva’dan bilgi sızdırmak için Miti’ye yakınlık gösteriyor” diyenler olurken, bu birliktelik General Kovaçeva’nın askerleri arasında düelloya yol açıyor. Ama Mustafa Kemal dedikodulara aldırmadan Miti’ye evlenme teklif ediyor. Miti, liderle aralarındaki 11 yaş farkına ve Türkiye’deki geleneklere rağmen teklifi kabul ediyor.
Ne var ki, Kovaçeva, kızının Osmanlı’daki yaşama uyum sağlayamayacağını söyleyerek Mustafa Kemal’i nazikçe reddedi-yor. Hatta Bulgar sarayından gelen baskılar, görüşmelerine engel olu-yor. Sofya’da zor günler geçiren Mustafa Kemal İstanbul’a dö-nerken, Miti’nin babası onu bir mühendisle evlendirmek istiyor. Nişan hazırlıklarına başlanıyor. Miti nişanı atıyor ama sevgilisini sadece bir kez görebiliyor.

‘Cinsellik yoktu’
Ancak Atatürk genç kızı kolay unutamıyor. 1925’te bir suikastta tesadüfen yaralan Miti’nin sağlığını soruşturuyor. 30 yaşına dek evlenmeyen Miti de, sonunda Mustafa Kemal’e benzeyen Deyan Deyanov adlı bir avukatla dünyaevine giriyor. Kitap, Miti’nin ölmeden önceki sözlerine de değiniyor: “Biliyor musun? Kemal’i gördüm. Ona kavuşacağım galiba.”
Yazar Serafimova birçok kaynağa dayanarak oluşturduğu kitabında, Atatürk Dimitrina’ya ‘Hayatımda tek kadın olacaksın’ sözüne sadık kalarak, “Atatürk aslında hayatı boyunca hiçbir kadına bağlanmamış. Yani tamamen protokol nedenleriyle evlenmiş. Aralarında cinsel bir beraberlik olmadığı için Dimitrina’dan kopamamış” diyor.