5053873217 [email protected]

Kurt Seyit Eminof, Kırımlı bir Türk ailenin oğludur. Babası gibi Rus İmparatorluğu ordusunda, muhafız alayında görev yapan; onurlu, lider ruhlu, başarılı bir subaydır. Çocukluğundan beri asker olarak yetiştirilen Kurt Seyit, askeri görevini tamamladıktan sonra aile topraklarında bir hayat kurmayı hayal etmektedir. Sıcak, şefkatli ve çapkın bir erkek olan; diğer asker arkadaşlarına ölesiye sadık, adalet duygusu çok gelişmiş Kurt Seyit’in tüm kaderi Şura’yla tanışmasının ardından gerçekleşen Rusya’daki devrimle tamamen değişir. Şura’yla olan ilişkisi, içinde bulunduğu tehlikeyi daha da büyütür.  Kurt Seyit’in aşkı ve ailesi için mücadelesi, onu çok çalkantılı bir serüvenle İstanbul’a doğru yola çıkaracaktır.

GERÇEK KURT SEYİT EMİNOF

Şura ise zengin ve asil bir Rus ailesinin güzeller güzeli kızıdır. Şura, Petrograd’ta ilk kez sosyeteye takdim edildiği baloda Kurt Seyit’le tanışır ve ona ilk andan itibaren aşık olur. Bu aşk her türlü engele, entrikaya rağmen güçlenerek büyürken, çeşitli zorluklarla da sınanır.  Şura, Kurt Seyit’in elini tuttuğu ilk günden itibaren büyümeye başlar, küçük bir kızken bir kadına dönüşür. Kurt Seyit’le yaşayacağı serüven, hayatının anlamını değiştirir. Bu fırtınalı aşk onu, heyecan dolu bir maceraya sürükleyecektir.

kurt seyit

KURT SEYT VE SHURA BİR NERMİN BEZMEN ROMANI

Kurt Seyit Eminof’un torunu Nermin Bezmen tarafından aktarılan roman aslında gerçek bir hikaye. 1916’nın karlı bir Moskova gecesi dedesi Kurt Seyit’in hayatına giren Beyaz Rus Shura ile yaşamaya başladığı aşkı ve birlikte 1918 Bolşevik Devrimi öncesi, ordunun Karpatlar Cephesi’nde bozguna uğraması sonucu dağılması ile Kurt Seyit’in St. Petersburg’a dönüşü ve Shura ile birlikte önce Sinop’a, sonra da İstanbul’a sürüklenişini anlatır. Kitabında anneannesi Murka’dan dinlediği beş klasör dolusu anının yanında tamamen tarihi gerçekleri fon olarak kullanan Nermin Hanım, bunun için bin ikiyüz kitap ve mecmua tarar. Kitap şimdilerde yirmialtıncı baskıya ulaşmış. Ve Türkiye’den tv filmi teklifi yanında Hollywood’dan da Amerikan—Rus ortak yapımı film teklifi almış. Ama çeşitli nedenlerle bu projeler hayata geçmemiş. Nermin Hanım, bu konuda ‘aman film olsun da ne olursa olsun gibi eskisi kadar arsız olmasa’ bile tekliflere hâlen açık. Dedesi Kurt Seyit 1918’de geldiği Sinop’ta bir yıl kalır Shura ile beraber. Oradan İstanbul’a geçerler. Osmanlı adına savaşa katılmak ister ancak Rusya’dan geldiği için buna izin verilmez. Sonra İstanbul’da çamaşırhanede getir—götür işleriyle girdiği çalışma dünyasında varyeteli restoranlar açar, Altın Kum Plajı’nı bir Rum ortağı ile birlikte işletir. Atatürk’ün onun işlettiği yerlere gelmesi ile ayaküstü muhabbetleri olur. Kurt Seyit 1923’te Nermin Bezmen’in anneannesi Murka ile evlenir. Bu evlilikten Nermin Hanım’ın annesi Leman ile teyzesi Şükran doğar. Kurt Seyit’in kardeşleri Osman, Havva ve Mahmut kaldıkları Kırım’da öldürülürken. Nermin Hanım’ın anne tarafından dedesi Kurt Seyit Rus ordusu adına, baba tarafından dedesi Yüzbaşı Ali Nihat ise Osmanlı Ordusu’nda karşı karşıya savaşır Karpatlar’da. Ali Nihat esir düşer, iki sene Sibirya’da kalır. Baba tarafından onbir göbektir İstanbullu olan Nermin Hanım işte bu Ali Nihat’ın oğlu Vedat (Ulus) ile Kurt Seyit’in kızı Leman Hanım’ın evliliğinden doğan ikinci çocuktur (1954). Diğerleri 1944’te doğan Korhan ve 1959’da dünyaya gelen Yeşim’dir. Bugün Nermin Hanım’ın ailesinde hayattaki en yaşlı kişi olan Leman Hanım da anne tarafından 1892’de Romanya’dan İstanbul’a göçle gelen bir aileye mensuptur. Anne ve babası tarafından göçü yaşamış olan Nermin Bezmen, anneannesinin köklerini de Mengene göçmenleri adıyla kitaplaştırır. Dedesinin köklerini araştırırken gazetelere ilan vererek Kırım’da Eminof soyadlı kişiler arayan Bezmen, bu arayışına da cevap bulur. Büyükbabası Mirza Eminof’un kardeşinin torunlarının izine de rastlar. Babası Vedat Ulus ve ailesini ise araştırmış fakat henüz kağıda dökmemiştir.