5053873217 [email protected]

H3N2 adı verilen yeni tip tehlikeli grip öksürük, ateş ya da baş ağrısı şikâyetiyle başlıyor. Son günlerde salgının boyutu arttı. Domuz gribinden daha ağır geçen H3N2 virüsü en az 1 hafta dinlenme gerektiriyor.

İlk başta hastalık nezle ile karıştırılabilir ancak kritik ayrım noktası ateş. Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığı olarak grip nezleden ayrılır.  Virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.

ilaç

KORUNMA VE TEDAVİ

Virüsten korunmak için mutlaka ellerin sık sık sabunla yıkanması gerekli.

Hapşırırken ve öksürürken ağzın temiz bir mendille; mendil yoksa kol ile kapatılması gerekli.

Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer.

Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir.

Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.

Hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir.

Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.

 

KİMLER RİSK ALTINDA?

Dünya Sağlık Örgütü,TC. Sağlık Bakanlığı tarafından, çeşitli gruplar gribin olumsuz etkileri açısından risk grubu olarak tanımlanmaktadır. Sağlık otoriteleri, aşağıdaki gruba giren kişilerin her yıl aşılanmasını “mutlak” önermektedir.

65 yaşından büyük kişiler

Şeker hastaları (diyabet)
Astım hastaları
Kronik akciğer hastaları (Bronşit v.b)
Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları)
Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler ( kronik kan hastalığı- hemoglobinopati- olanlar, kanser hastalığı, immunsupresif kullananlar)
Huzurevi, bakımevi v.b ortamlarda yaşayanlar