5053873217 [email protected]

11 aylık dönemde otomobil ve hafif ticari araç satışları toplamda 724 bin adede yaklaşırken, piyasada en çok satan modeller sıralamasında kıyasıya rekabet yaşanıyor.
Bu yılın ocak-kasım ayları arasında 563 bin 456 adet binek otomobil satılırken, Türkiye’de üretilen Fiat Linea, 33 bin 278 adetle en çok satan model sıralamasında birinciliğini sürdürüyor. Toplam oto satışlarında, 11 ayda 250 bin 760 adetle sedanların hakimiyeti devam ederken, hatchbackler de 214 bin 433 adetle arayı hayli kapattı. Bu segmentte de birincilik, aynı zamanda 11 aylık markalar sıralamasında da birinci görünen Volkswagen Polo oldu. Polo, 11 ayda 20 bin 49 adet sattı.
Bu yıl piyasaya çıkan modellerden Toyota Corolla, tam yıl satışta olmamanın dezavantajını yaşarken, 13 bin 647 adetle en çok satanlar sıralamasında 6. sırada. Yerli Corolla gibi bu yıl piyasaya giren yeni Skoda Octavia, Renault Symbol, Citroen C-Elysee, Peugeot 301, Skoda Rapid, Seat Toledo ve makyajlı Renault Fluence gibi modeller, söz konusu dönemde sedan satışlarının geçen yıla oranla yaklaşık 10 bin adet artmasını sağladı.

OTOMOBİL

Hatchback modellere ilgi
Ağırlıkla sedan modellerin bulunduğu lüks sınıftaysa, 1.6 lt dizel ve benzinli motorun yanı sıra otomatik vites seçeneği sunabilen modeller 11 aylık satışlarda ilk 5’i elinde tutuyor. VW Passat ilk sırayı korurken, BMW 3 ikinci, Mercedes C Sınıfı üçüncü, Volvo S60 dördüncü sırada bulunuyor. Makyajlanan Skoda Superb ise, Audi A4’ün sırasına yükselmeyi başardı.
Sedanların ardından pazarda en fazla hareket, hatchback modellerde yaşanıyor. B sınıfı hatchbackler 126 bin adedin üzerinde satışla hatchbacklerin yarıdan fazlasını oluştururken, C sınıfı da 86 bine yaklaşan satışa sahip.
Yükselen yıldız SUV sınıfınaysa, iki tekerlekten çekişli ve düşük motor hacimli versiyonlar hakim. Nissan Qashqai ve Dacia Duster ilk iki sırayı işgal ederken, biribirlerine yakın rakamlarla Kia Sportage, Hyundai ix35 izliyor. 11 ayında sadece 2 bin 11 adetlik satılan minik A sınıfındaysa rekabet, İzmitli Hyundai i10 ile ateşlendi. Liderlik kısa sürede onun eline geçerken, Skoda Citigo ikinciliğe geriledi.