5053873217 [email protected]

Son olarak 520 milyon dolarlık yeni otomobil yatırımıyla gündeme gelen Türkiye’nin üçüncü büyük otomotiv üretici ve ihracatçısı TOFAŞ’ın CEO’su Kamil Başaran yeni dönem planları hakkında son açıklamasını Koç Holding’in kurumsal organı Bizden Haberler’e yaptı.

Yeni dönemde Ar-ge yatırımlarının ön plana çıkacağını açıklayan Başaran, 2020 yılında heyecan verici tasarımlara sahip taşıtlar tasarlamak ve teknolojiler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.Fiat ar-ge dünyasında co-dizayn olarak çalışmaya başladıklarına dikkat çeken CEO, uluslararası rekabette güçlü konumu sürdürebilmek için güçlü olduğu alanları besleyecek kararların alınması gerektiğini de belirtti.

11 aylık üretimi 225.290’i, ihracatı ise 148 bir adeti geçen TOFAŞ’ın CEO’su Başaran, son aylarda Avrupa pazarlarından düzelme sinyali aldıklarını ve 2014 yılında bu yönde olumlu gelişmeler beklediklerini ifade etti.

2013 yılı içerisinde yeni Doblo projesi için 360 milyon dolarlık ek yatırımla Amerika pazarına uyarladıklarına dikkat çeken Başaran, 2014 yılının ikinci yarısında Doblo’nun yeni haliyle yollara çıkacağını açıkladı.

 

TOFAŞ’IN YENİ ROLÜ

Başaran “Tofaş olarak, kuruluşumuzdan bugüne kadar Türk ekonomisine ve otomotiv sektörüne katma değer yaratma misyonuyla çalışıyoruz. Bu amaçtan yola çıkarak, yaptığımız yatırımlarla da Türkiye’nin otomotivde rekabetçi bir üretim ve Ar-Ge merkezi olma yolunda öncü bir rol üstleniyoruz.” açıklasıyla yeni dönem TOFAŞ çalışmaları hakkında da önemli bir noktaya işaret ediyor.

YENİ OTOMOBİL ULUSLARASI TALEBİ KARŞILAYACAK

Başaran, 2015 yılında yollara çıkarmak üzere 520 milyon dolarlık yatırım yaptıkları yeni otomobilin uluslararası planda hafi fticari araçlarda yaktaladıkları başarıyı besleyeceğini belirterek, şunları söylüyor:

“Yeni binek araç yatırımımız yurt içi ve yurtdışı pazarlarında artan binek araç talebini en iyi şekilde karşılayabilmek üzerine kurgulandı. Yeni binek araç yatırımımızla, ticari araçlardaki global başarımızı perçinlemeyi hedefliyoruz.”

 

YENİ YATIRIMLARIN CAZİP VE GÜÇLÜ ADAYI TOFAŞ

Ar-ge çalışmalarında uzmanlaşma ve iyileşmeye yönelik yaklmaşımlarının etkisiyle “Tofaş’ın gelecekte de yeni yatırımlar açısından cazip ve güçlü bir aday olacağına inanıyoruz.” diyen Başaran, ar-geğ yetkinliklerini artırılması için co-design çalışmaları yaptıklarını dile getiriyor.

Başaran, 2014 yılında Türkiye otomotiv pazarının 800 bin adetlerde gerçekleşeceğini öngörerek, konuyla ilgi şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Son tahminler doğrultusunda, Avrupa’da çok ufak da olsa bir toparlanma beklentisi oluşmuş durumda, bu da sektörün ihracatının bu yılın bir miktar üzerine çıkabileceği beklentisini yaratıyor. Otomotiv ihracatının önemli bir kısmını oluşturan hafif ticari araç konusunda, iç pazardaki daralmayı ortadan kaldıracak, trendi yeniden yukarıya döndürecek bir dizi önlem, 2014 yılında sektörde belirleyici etken olacak. Diğer taraftan sektörün genelinde hurda araç teşvikine yönelik beklentiler de devam ediyor. Hükümetimizin tüm dinamikleriyle değerlendirerek hayata geçireceği muhtemel bir teşvik mekanizması, 2014 yılında sektörün büyümesini tetikleyen bir diğer faktör olabilir.”