5053873217 [email protected]

Bir üretim tarzı olarak Fordizm’den bahseden ekonomi hocalarımız konuyu hemen Ford’un T modeline getirirler. Otomotiv tarihinin dönüm noktası sayılan Ford T modeli 100 yıldır bütün bir sektöre ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

1900’lerin başlarında, yedek parçaların geldiği sandıklardan çıkan tahtalar, Ford T modeli’nin taban döşemesi olarak kullanırmış. Onun temelini attığı Ford Motor Company de, bu misyonu bir şekilde sürdürmek amacıyla farklı uygulamalar deniyor. İşte bunlardan biri, ünlü içecek firması Coca-Cola ile yaptığı işbirliğinde yatıyor.


İçecek firması, geliştirdiği teknolojiyle pet şişeleri farklı materyallere dönüştürüp yeniden kullanılmasını sağlarken, bunu Ford’un otomobillerinde de denemeye karar vermiş. Tabii tek başına ve durup dururken değil. Ford ve Coca-Cola, ortak yaptıkları bir çalışmayla ilk kez pet şişeleri iç döşeme malzemesi olarak kullanmayı başarmışlar. Bu teknolojiyle üretilen kapı içi döşemeleri, koltuk sırtlıkları, koltuk kafalıkları, koltuk kumaşları gibi unsurları da, Ford’un hibrit prototipi Fusion Energi’de bir araya getirmişler. Tabii ki tamamı pet şişeden üretilmemiş. En azından kumaş ve plastik parçaların yüzde 30’u, fabrikada işlemden geçirilmiş eski pet şişelerdenmiş.
Küçük ama önemli bir adım. Çünkü şayet bu teknolojiyi ABD’de üretilen Ford modellerinde kullanırlarsa, yılda 6 bin varilden fazla petrol tasarrufu olacakmış.