5053873217 [email protected]

Türkiye’de en çok tartışılan konulardan biri olan kitap okuma ile ilgili YAYFED Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat, TÜYAP Kitap Fuarı öncesinde Türkiye’nin kitap okuma istatistiklerini açıkladı: “ Türkiye en çok sonbaharda okuyor”


Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) Üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. işbirliğiyle 2-10 Kasım 2013 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece’de başlıyor. Tüyap 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı öncesi YAYFED Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat kitap okuma oranları konusunda açıklamada bulundu.

En çok kitabı sonbaharda okuyoruz

Bayram Murat, Türkiye’nin en yoğun katılımlı fuarı öncesi yaptığı açıklamada bandrol sayıları baz alındığında en çok kitabın Sonbahar mevsiminde basıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Türkiye olarak kitapsa yılarını milyonlarla ifade etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Bilim ve teknoloji çağında yaşıyoruz. Bu nedenle okuyan, araştıran ve öğrenen bir toplum ülkemizin gelişmesinde büyük rol oynayacaktır. Bandrol sayılarını incelediğimizde 4 yılda 1 milyar 112 milyon 144 bin 688 kitap satıldı. Türkiye’de en çok kitap satışı sonbahar aylarında gerçekleşmektedir. 312 Milyon547 bin 753 kitap son bahar ayında satılmaktadır. Oransal açıdan bakıldığında toplam kitap sayısının %28’i son bahar ayında okurla buluştuğunugörmekteyiz.%20 oranla en az kış mevsiminde kitap okuyoruz. Oysa kış aylarında gecelerinde uzun olmasıyla okuma saatleri artırılabilir.”

Eylül, Ekim ve Mart okuma aylarımız

Açıklanan rakamlara göre, okuma oranlarını ay bazlı incelendiğinde en çok Eylül, Ekim ve Mart ayında kitap okunuyor. YAYFED Başkanı Bayram Murat, “Biz bu rakamların diğer aylara da yayılması gerektiğine inanıyoruz. Özellikle kış aylarında televizyon izleme ve internet kullanımı artış göstermekte. Gecelerin uzun olduğu bu günleri iyi değerlendirerek kitap okuma oranını artırabiliriz. Bu konuda anne baba ve öğretmenlerimize büyük sorumluluklar düşmektedir” şeklinde konuştu.