5053873217 [email protected]

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde ‘Altın Terazi’ ödülünü ‘Vejetaryen Yamyam’ ile ‘Yaşasın Belarus’ paylaştı.

Rixos Pera İstanbul Otel Taksim’de dün akşam gerçekleştirilen ödül töreninde ‘Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nın ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ana teması ‘Çocuk (ça) Adalet’ olan festivalde ‘Altın Terazi’ için 10 film yarıştı. Her yıl bir filme verilen ‘En İyi Film’ ödülü bu kez jüri kararı ile iki filme gitti.

Festival Başkanı Adem Sözüer’in kapanış konuşmasından sonra, 3. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali jüri üyeleri Derviş Zaim, Seyfettin Tokmak, Sanem Çelik, Carsten Ludwig, Haria Borrelli, Prof. Dr. Bahar Gökler ve Yrd.Doç.Dr. Selman Dursun ‘yarışmaya katılan filmler arasında seçim yapmakta zorlandıklarını’ belirtiler. Bu nedenle ilk kez ‘Altın Terazi’ ödülünü Krzysztof Łukaszewicz’in yönetmenliğini üstlendiği Polonya yapımı ‘Yaşasın Belarus ile Branko Schmidt’in yönettiği Hırvatistan yapımı ‘Vejetaryen Yamyam’ filmleri arasında paylaştırdı.

Jüri, törene katılan Vejetaryen Yamyam’ın başrol oyuncusu Rene Bitorajac ve Yaşasın Belarus’un başrolündeki Dzmitry Vinsent Papko’yı kutlayarak birincilik ödülü “Adalet Tanrısı Heykelciklerini” verdi. Festivalin Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Bengi Semerci ise iki film tarafından paylaşılan ‘Altın Terazi Film Festivali’nin 20 bin dolarlık para ödülünü ödül sponsoru firma adına birincilere yeni filmlerine katkı sağlaması dileği ile takdim etti.

ÜLKESİNDE TEPKİ ALAN FİLMLE TÜRKİYE’DE ÖDÜL ALDI

Törene katılan senarist Frank Viachorka’nın kendi ailesinin öyküsünü anlatan ‘Yaşasın Belarus, politikayla ilgilenmeyen ancak konserinde rejim karşıtı gösteriyi tetikleyen kalp hastası bir rock grubu solistinin ceza olarak orduya alınmasını anlatıyor. Vejetaryen Yamyam ise bir klinik şefinin savcı ve polisle arasındaki kirli işlerini beyazperdeye taşıyor.

Yaşasın Belarus’un başrol oyuncusu Dzmtry Vinsent Papko; “Ülkemde “Yaşasın Belarus” filmi yüzünden tepki aldım. Festival için Türkiye’ye gelirken vize sorunu yaşadım.” dedi.

TUBA ÜNSAL: ANNE OLUNCA DAHA ÇOK HÜMANİST OLDUM

Filmleri yarışmada olan 8 ülkeden gelen yönetmen ve oyuncularını ve akademik dünyasını buluşturan gecede konuklar arasında festivalin gönüllü destekçisi oyuncu Tuba Ünsal da yer aldı. Ünsal; “Çocuğum doğduktan sonra hayata bakış açım değişti. Daha çok hümansit oldum. Çocuk Adaleti için buradayım” dedi. “Kasım ayında doğum yapmak için, yakında California’ya gideceğini” belirtti.