5053873217 [email protected]

Apple’ın yeni iPhone’u adım adım tüm piyasayı şekillendirmeye başladı bile. Tanıtımın ardından rakiplerden atağa cevap geliyor. Samsung Apple’ın doğru yolda olduğunu tehit edercesine “2014’de biz de 64bitt’e geçeceğiz” dedi. Ancak ağırlıklı olarak Android işletim sistemi için üretim yapan Samsung’un yazılım konusunda nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor.


Apple’ın yedinci nesil iPhone modeli iPhone 5S’te kullandığı A7 işlemcisi, 64 bit desteğiyle bir anda tüm dikkatleri üzerinde topladı. Firma, A6 işlemcisinde olduğu gibi referans ARM kodlarını geliştirerek; yeni bir işlemci ortaya çıkardı.
64 bit destekleyen ilk akıllı telefon işlemcisi
ARM’ın henüz bir işlemcide kullanılmayan ve 64 bit desteği sunan yeni nesil komut seti ARMv8’i geliştiren Apple, yeni çift çekirdekli işlemcisinde özelleştirdiği ARMv8 tabanlı komut setine yer verdi.

Mobil cihazlarda henüz ne kadar işe yarayacağı tartışılan 64 bit desteği, özellikle tabletler için oldukça faydalı olacak. Apple’ın özellikle XCode gibi geliştirici yazılımlarını, yeni çıkacak 64 bit destekleyen iPad modellerinde kullanılabilir hale getirme planları bulunuyor. Orta ölçekli bilgisayarların yapablldiği işleri yapabilecek bir iPad, şimdiden heyecan veriyor. Peki diğer geliştiriciler ve Android dünyası ne yapacak?
Android 64 bit desteklemiyor!
Google’ın en son tanıttığı Android 4.3 sürümündeki yenilikleri hatırlayacak olduğumuzda, OpenGL ES 3.0 desteği ve firmanın Dalvik sanal makinesinde yaptığı geliştirmelerle Java ve Open GL performansını yükseltmesi aklımıza geliyor. Fakat Google, hala Android’e 64 bit desteğini eklemiş değil. Android’in kesin açıklanmamış olmasına rağmen 4.4 ya da 5.x sürümünde 64 bit desteği vermesi bekleniyor.
Sonradan kazandırılan bu desteğin ne kadar kullanılabilir olacağı da ayrı bir merak konusu. Hatırlatmak gerekiyor ki ilk Windows XP, 32 bit olarak piyasaya çıkmıştı. Daha sonra 64 bit’e uyarlanan Xp x64 Edition, çok da başarılı olmamıştı.
Samsung, 2014’te 64 Bit’e geçiyor!
Android ekosisteminin lokomotifi Samsung, tüm bu gelişmelerden sonra 2014 yılında 64 bit desteği vereceğini açıkladı.

Donanımsal olarak yeni çıkacak Exynos işlemcilerinde kullanacağı ARMv8 komut setini temel alan ARM Cortex-A50 serisi çekirdeğini lisanslayan Samsung, bu desteği 2014 yılında sunacak. Fakat yazılımsal tarafı ayrı bir muamma. Çünkü Android’in bu desteği hızlı bir şekilde kazanması gerekiyor.
Bir not
32 bit işletim sistemlerinde, maksimum 4 GB’lık RAM adreslemesi yapılabiliyor. Yani sistemde 8 GB RAM olsa bile, 32 bit işletim sistemi kullanılıyorsa, cihaz anca 4 GB’ını adresleyebiliyor.
1 GB RAM’in kullanıldığı ya da 2 GB’lık cihazlarda 64 bit işlemci ne kadar gereklidir orası şimdilik ayrı bir tartışma konusu olsa da, üst seviye geliştirici yazılımları gibi yoğun ihtimaller içeren çözümlerde işe yarayacağı kesin.