5053873217 [email protected]

Fatih Aksoy Fatih Sultan Mehmet’in fetih dönemini anlatan Fetih 1453 filminin yapımcılığını üstlenmişti. Film her ne kadar döneme ait hatalar olduğu söylenip eleştirilse de iyi bir gişe başarısı yakaladı. Aksoy bu defa Fatih dizisiyle Fatih Sultan Mehmet’in tahtaki son on yılını anlatacak. Yeni Şafak’tan Kübra Sözmezışık’a konuşan yapımcı, Fatih için Türkiye’nin en pahalı dizisi olduğunu belirtti ve Fatih Sultan Mehmet’in Müslüman İmparator kimliğini ön plana çıkardıklarını ifade etti. “Tarihte yerini almış karakterlere saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

HAREM MESELESİ DAHA FARKLI İŞLENECEK

Haremi gösterirken kadınların kıyafetleri konusunda hassas davrandıklarını söyleyen Aksoy, hareme oryantalist bakış açısıyla bakmadıklarını belirtti. Fatih Sultan Mehmet’in kendisini dünyaya Müslüman İmparator olarak kabul ettirmek istediğini, “Fatih’i harekete geçiren bu duyguydu. Fatih karakterini ortaya çıkaran en önemli unsur din. Bu duyguyu gözardı edemezdik. Dizide manevi duygular ön planda. Adaletli bir padişah. Son on yılda kurduğu büyük İmparatorluğu kendisinden sonra yönetecek olanların derdine düşüyor ve tahta layık olanın geçmesini istiyor. Bunun için de oğullarını tahta hazırlıyor.” ifadeleriyle açıkladı.

Fatih Aksoy, devletin parasının diziler için harcanmasını doğru bulmadığını ifade eti. Fetih 1453 filmini beğenen Başbakan Erdoğan’ın bu diziyi de beğenmesini umduğunu söyleyen Aksoy, “Tayyip Bey fırsat bulup seyrederse mutlu oluruz.” dedi. Muhteşem Yüzyıl için yapılan ‘gerçekleri yansıtmadığı’ tarzındaki eleştirileri Fatih dizisi için beklemediklerini söyleyen Aksoy , “Tarihte yerini almış karakterlere saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum. Rayting uğruna karakterlerin aslını deforme edemeyiz. Bu tabi ki yapımcılar için zor bir durum. Fakat bu zorlukla başetmek zorundayız. Herkes tarihe farklı perspektiften bakıyor. Romanya’da Fatih çekilmiş olsaydı onlar farklı bir kişilik ortaya çıkarırlardı. Biz Fatih’i Türk ve Müslüman gözüyle anlattık. Dizi Türkiye’de başarılı olursa dünyaya satılacak. Bu yüzden raytingi önemsiyorum. Seyirci sevmezse insanlar üzerinde etkisi de olmuyor. Halbuki bu yapımlar sayesinde insanlar tarihi yeniden okuma fırsatı elde ediyor.” şeklinde konuştu. Senaryoyu okurken bugüne ait olaylarla paralellik gördüğünü belirten Aksoy, “Sanırım bu ülke yönetimiyle ilgili bir benzerlik. O tarihte yaşanılanlar bugün ile benzerlikler taşıyor. Fakat biz özel olarak bugüne gönderme yapmadık. Biz Fatih’in devleti yönetme biçimini anlatıyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.