5053873217 [email protected]

Monza’da bir turu Mercedes simülasyonundan elde edilen bir videoyla senkronize eden Mercedes, böylece yeni jenerasyon F1 otomobillerinin seslerinin nasıl olacağı konusunda en son ipucunu da vermiş oldu.

Simülasyonun yeni nesil V6 motorların sesine dair en yakın örneği verdiğini ifade eden Mercedes motor şefi Andy Cowell, motorun piste indiğinde biraz daha farklı duyulacağını da sözlerine ekledi.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=ebpkJXJ7CFo’]

“Bir test bölmesinde kayıt yapmak oldukça zordu çünkü egzoz gazını bu bölmeden güvenli şekilde fabrika dışına tahliye etmek gerekiyor. Sesin bir bölümünü alıp götüren egzoz gazını dışarı çıkartıp bu arada süzmek için akıl almaz ölçüde teknolojik aygıt kullanıldı.”

“Test yapılan bölüm düz duvarlara sahip ve bu da sesin dönmesine neden oluyor ve sesin doğallığını azaltıyor. Bu bir motor test dinamonetresi, kayıt stüdyosu değil.”

Cowell, V8’lerde egzoz başına 4 silindir düştüğü, V6’larda ise tüm silindirlerin tek egzoza bağlı olacak olmasından dolayı yeni ve eski motorların frekans olarak birbirlerine çok yakın olacaklarını, ancak eski motorlarda susturucu hiçbir parça olmadığı, yeni egzozların içinde ise güç geri dönüşümü sağlayacak bir türbin bulunduğu için sesin şiddetinin biraz daha az olacağını belirtti. Cowell yine de 18.000 d/dakika’da iki motorun da birbirine çok yakın frekanslarda ses ürettiğinin altını çizdi.