5053873217 [email protected]

TUVTÜRK’ün açıkladığı verilere göre, yılın ilk altı ayında araçların yüzde 32’si ağır kusurlu olduğu için muayeneden geçememişti. Buna rağmen araç muayenesini yapan şirketin, yaptırım yetkisi olmadığı için, ağır kusurlu araçlar trafikte dolaşmaya devam ediyor. Daha kötüsü her beş araçtan birinin freni tutmuyor.

AYDINLATMA AĞIR KUSUR

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer, binlerce aracın muayeneden kalmasında, yetersiz servis hizmetlerine işaret etti.

Örneği fabrik çıkışı Xenon fara sahip olmayan bir araç, sonradan Xenon far ile donatılmışsa muyaeneden geçemiyor. Geçebilmesi için yetkili servisin Xenon far için “uygunluk belgesi” vermiş olması gerekiyor.

Son dönemde birçok aracın trafikteki güvenliği tehdit edecek konular sebebiyle muayeneden geçemediğini ifade eden Tezer, “Emniyet kemeri, frenler, lastikler ve aydınlatma sistemi ağır kusurlarda en önemli konular. Geçen yıl aydınlatma öndeyken bu yıl sorun frenlerde ortaya çıktı.

Kalitesiz parçalar kullanılan araçların frenleri tutmuyor” dedi. Bir fren balatası minimum 40 bin kilometre gidebilmesi gerektiğine işaret eden Tezer, fren esnasında bu parçanın 400 derece ısıya ulaştığını, kullanılan parçanın da bu ısıda çalışabilmesi gerektiğini aktardı.

Buna rağmen en fazla sorunun fren hortumlarında çıktığını vurgulayan Tezer, bu parçanın, yüksek basınçla frenlere çalışma emrini ilettiğini, kalitesiz bir hortumun hemen patlayıp aracın fren gücünü düşürdüğünü kaydetti.

YAN SANAYİ YEDEK PARÇA ÖNEMLİ

Tezer, eşdeğer parçalardaki soruna da dikkat çekti. Tezer, şöyle devam etti: “Eşdeğer dediğimiz örneğin Bosch, Mercedes için bir parça üretiyor. ve bu parçayı Bosch markasıyla ayrıca satıyor. Bu parça orijinalle eşdeğerdedir ve tamamen güvenlidir. Ama asıl sorun burada. Bugün eşdeğer diye satılan parçaların yüzde 90’ı kalitesiz ürünler. Burada bir tanım ve denetim eksikliği var. Tayvan, Tayland, Çin’den gelen bu parçalar hem servis elemanının sağlığını tehdit ediyor hem de dayanıksız.” Yetkili servis elemanlarının tamamının eğitimli olduğunu ifade eden Özgür Tezer, bu eğitimlerle servis elemanlarının araçlarda uzman hale geldiğini aktardı. Tezer, “Özel veya merdiven altı servislerin saati 150 eurodan böyle bir eğitim vermesi imkansız. Bu sebeple yetkili servislerde bir miktar ücret farkı oluşuyor” dedi.

EN ÖNEMLİ KONULAR

1) Aracınızın periyodik bakımları aksatılmamalı

2) Kullanılan yedek parçalar kaliteli olmalı

3)Servis yüzde 100 eğitimli servis olmalı

Kış lastiği kazayı azalttı

Özgür Tezer, henüz yeni hayata geçmesine rağmen, zorunlu kış lastiği uygulamasının, Tramer kayıtlarına göre kazaları yüzde 20 azalttığını söyledi.